Откриено каде сѐ може да влезе короната и да го зарази организмот: Добро заштитете ги овие делови од телото!

13 октомври, 2020
korona-virus2-830x0


Резултатите од новата научна студија го потврдуваат сомневањето на лекарите дека вирусот корона САРС-КоВ-2 може да зарази и очи, што го покажува случајот на 64-годишна жена од Кина.

Пациентката одеднаш разви сериозен акутен глауком во нејзините очи кратко време откако се опорави од ковида-19 и откако излезе од болницата. Таа мораше повторно да биде хоспитализирана поради операција на окото, а по тој повод, лекарите зедоа примероци од ткиво од окото и открија дека вирусот корона ги заразил и нив! Истражувачите од општата болница во Вухан, кои го објавија трудот во списанието ЈАМА Офталмологија, изјавија дека вирусот, покрај респираторниот систем, може да зарази и ткиво на окото. Затоа причината поради која лекарите носат специјални очила, покрај маските за лице, е и заштитата на очите.

Во случај на кинескиот пациент, научниците не можат да бидат сигурни дали вирусот корона е стекнат од окото, односно со директно продирање низ честички контаминирани со вирусот или со допирање на заразената површина, потоа окото.

– Прерано е да се знае што значи овој вирус за здравјето на очите – посочува д-р Грејс Рихтер, офталмолог од Лос Анџелес

– Досега, дијагностициран ограничен проблем со окото кај пациенти со ковид, обично мал процент од нив добиваат конјунктивитис.