Откријте кои дезинфициенси се најдобри против Корона вирусот

30 септември, 2020
dreamstime-l-177035157

Врз основа на неодамнешната студија спроведена од експерти од здравствените и токсиколошките институции во Загреб во соработка со Центарот за контрола на отрови, откриено е дека има поголема употреба на средства за дезинфекција на рацете што се обидуваме да ги заштитиме од пренесување на вируси во последните месеци.

Кои средства за дезинфекција се најефикасни против коронавирусот?

За дезинфекција на коронавирус, Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) препорачува етанол и изопропанол од алкохолни средства за дезинфекција и натриум хипохлорит, глутаралдехид, бензалкониум хлорид и натриум хлорид од безалкохолни средства за дезинфекција.

Кои се можните несакани ефекти при употреба на средства за дезинфекција?

Најчестиот несакан ефект на средства за дезинфекција на алкохол е иритација на кожата или контактен дерматитис. Кожата може да биде сува, распукана, може да се појави чешање и црвенило, па дури и рани. Ризик од реакции на кожата, пред се, од алергии, постои и кај безалкохолни средства за дезинфекција, но доколку се користат во согласност со упатствата на производителот, тој е помал. Со честа употреба на средства за дезинфекција, потребно е да се нанесува производот за кој се очекува најдобра ефикасност и безбедност, а соодветно да се мачка кожата со креми и лосиони за да се зачува нејзината заштитна улога.


Дали примената на средство за дезинфекција го заменува миењето на рацете?


Најважната мерка за спречување на заразни болести, вклучително и коронавирус, е правилна хигиена, која вклучува употреба на вода и сапун. Кога миењето на рацете не е можно, примената на антисептици ќе обезбеди заштита. Меѓутоа, ако вашите раце се видливо валкани, треба правилно да ги миете за целосна заштита.