Овие работи во куќата се повалкани од тоалетот: Нема да ви се верува!

25 септември, 2020
кука

Колку и да сте згрозени од ова, едноставно е точно – нашите мобилни телефони, сунѓери за миење садови и табли за сечење се повалкани од тоалетната чинија, кои безбедно ги чистиме редовно.

Ви донесуваме список со некои од највалканите работи во домот, за да ви помогнеме следниот пат. при чистење, вие исто така се фокусирате на нив. Едно нешто што го користиме секој ден особено нè изненади. Ако прво помислите на тоалетна чинија на спомнувањето на највалканите работи или места во домот, се лажете!

Имено, тоалетната чинија всушност не е на списокот со највалканите работи во домаќинството. Да, добро прочитавте! Во нашиот дом има предмети кои имаат многу повеќе бактерии отколку тоалетна чинија, а интересно е што ги користиме секој ден – и неколку пати!

Некои работи целосно ќе ве изненадат бидејќи сигурно немавте идеја дека тие се плодна почва за бактерии. Еве ги местата и предметите каде се чуваат најмногу нечистотии, микроби и разни други несакани посетители:

Кујнски крпи

Многу истражувања покажаа дека кујнските крпи, дури и кога не изгледаат нечисти, често кријат голем број штетни микроорганизми. Ова исто така важи и за крпи што се користат за бришење на лицето или телото во бањата. Платни и крпи се користат неколку пати на ден, особено во големо семејство. Променете ги редовно, на секои два или три дена, и ако ве има многу дома, тогаш секој ден.

Сунѓер за садови

Покрај кујнски крпи, непријател број еден за здравјето во кујната е сунѓер за садови. Всушност, овој сунѓер е веројатно највалканата работа во вашиот дом и често има милиони бактерии на него. Научниците откриле дека 75 проценти од сунѓерите за садови содржат колиформни бактерии – семејство на микроорганизми кои предизвикуваат разни болести, вклучително и салмонела и E. coli. Ако веќе ги користите, обидете се да ги менувате на секои две недели. На крајот на секој ден, измијте ги и ставете ги во микробранова печка една минута.

Табла за сечење

Површините за подготовка на храна, како што се плочи за сечкање храна, можат да бидат најзагадени со бактерии. Спречете пренесување на бактерии со дизајнирање на една табла за сечење месо, друга за сечење зеленчук и трета за сечење леб. Веднаш по употребата, даската треба да се измие и исуши, особено ако исечете сурово месо на неа. Можете да дезинфицирате дрвени плочи со производи засновани на 70% алкохол, оставајќи ги, по прскањето, само оставајќи ги да се исушат или избришете ги со сува крпа. Може да користите и пластика наместо дрвени верзии затоа што можете да ги миете во машина за миење садови на повисоки температури.

Држач за четки за заби

Друг одличен извор на бактерии е местото каде што чуваме четки за заби затоа што ги миеме многу ретко или воопшто не ги миеме. Според извештајот на јавната здравствена организација NSF International од 2011 година, откриено е дека 27% од „складирањето“ (обично чаша или кригла) за четки за заби е дом на колиформни бактерии. Бидете сигурни дека ќе го чистите барем еднаш неделно.

Рачки и кваки

Рачки и кваки на вратите се полни со микроби – сите домаќини ги допираат со рацете, неколку пати на ден, а тоа се места што обично не ги паметиме додека го чистевме станот. Затоа е многу важно да ги исчистите темелно најмалку еднаш неделно со средство за дезинфекција врз основа на 70% алкохол, со цел да ги уништите сите насобрани бактерии, вируси, габи, мувла и слично, што вие и вашето семејство ги донесовте однадвор. Истото важи и за електронските уреди, како што се далечински управувачи, тастатури и компјутерски глувци.

Чанта

И, конечно, она што најмногу не изненади. Тоа е женска торба, за која некои експерти велат дека е повалкана од тоалетот. Анкета за чистотата на женските чанти спроведе британска компанија, до која дојде до заклучок дека повеќето жени никогаш не го чистат својот ентериер, поради што тие често се извор на нечистотија и бактерии. Затоа е потребно да ги испразните барем еднаш неделно, да се свртите на другата страна и да ги отстраните сите трошки и нечистотија, а потоа да ги избришете со крпа.