Овие зачудувачки фотографии од дивиот свет се дефинитивно најубавите кои ќе ги видите оваа година

18 октомври, 2020
Sergey-Gorshkov-WPY2020

Камерата што ги следи трагите сними уникатен момент и му ја донесе на авторот големата награда за најдобар фотограф на диви животни во 2020 година.

За да фотографирате некои од најретките суштества на Земјата, треба да бидете неверојатно вешти и особено среќен човек.

А Сергеј Горшков е очигледно и едноти и другото – што покажа со зачудувачка фотографија на сибирски или Амур тигар длабоко во шумите на крајниот исток на Русија.

Таа слика му донесе награда за фотограф на годината во дивиот свет (WPY).

Наградената фотографија покажува тигар како гушка дрво, се протега нагоре за да остави мирис и да ја обележи територијата во Националниот парк Леопард.

„Осветлување, бои, текстура – сè е како масло на платно“, вели претседателката на жирито на наградата, Роуз Кидман Кокс.

„Како тигарот да е дел од шума, опашката да се спојува со коренот на дрвото. Двајца стануваат едно “, изјави таа за BBC News.

Забележително е и тоа што сè беше фотографирано со уред за следење животни.

Опремата била поставена во шумата и била вклучена кога дошол тигарот.

Секако, Сергеј знаеше каде најверојатно се фотографираат животните – и токму тука доаѓаат до израз вештините на искусните фотографи од дивиот свет.

Тигрите на истокот од Русија достигнаа работ на истребување поради прекумерниот лов и веројатно останаа само неколку стотици лица. И бидејќи нивниот плен – претежно елен и диви свињи – скоро исчезнаа, тоа значи дека Амурите треба да одат далеку за да најдат храна.

Сето ова ги намалува шансите да се направи каква било слика, а не да се прави експресивна како онаа на Сергеј. Сепак, имајте во предвид дека тој ја инсталирал опремата 10 месеци пред да се појави оваа извонредна фотографија на неговата мемориска картичка.

За да бидете фотограф на диви животни, треба да бидете и исклучително трпеливи.

Имињата на победниците ги објави војвотката од Кембриџ Кејт Мидлтон, заедно со ТВ презентерите Крис Пекам и Меган Мекабин, на доделувањето на наградите во Природонаучниот музеј во Лондон.

Музејот го организира овој натпревар 56 години, пишува 021.

Погледнете ги наградените фотографии:

Лисица улови гуска, Лина Хаикинен, Финска

Поза на Могенс Трол, Данска

Огнената река Етна, Лучијано Гауденсио, Италија

Животот во рамнотежа, Хаим Кулебрас, Шпанија

Разговор на две оси, Франк Дескендал, Франција

Златен момент Сонгда Каи, Кина

Кога мама ќе рече трчај, Шануан Ли, Кина