Пет знаци дека сте воспитани од нарцисоидна личност: Еве како тоа влијае на вашата личност!

4 октомври, 2020
НАРЦИС

Растењето со нарцисоиден родител има длабоки и далекусежни последици врз психата и однесувањето на детето во зрелоста.

Научете што повеќе за нарцизмот, за да можете да ги идентификувате нефункционалните пораки со кои пораснавте, за да можете да се борите против нив.

Нарцисоидните луѓе доаѓаат во различни форми и нивните симптоми варираат во спектарот, но има неколку работи што можеме да ги искористиме за да заклучиме дали некои деца се воспитани во нарцисоидни семејства.

Во точките подолу се наведени знаците на нарцисоиден родител и што треба да направат возрасните деца за да се прекине циклусот на деструктивни одлуки.

1. НЕМАТЕ ЧУВСТВО ОД СВОЕТО САМО, ВАШИТЕ ЖЕЛБИ, ПОТРЕБИ И ВАШИТЕ ЦЕЛИ

Карактеристична карактеристика на нарцисоидноста е грандиозноста: мислења или чувства дека некој е супериорен во однос на другите, иако нема достигнувања што би можеле да го поддржат тоа. Нарцисоидните родители можеби се гледаат себеси како елитни, но бидејќи тие никогаш не постигнале одредено ниво на успех, тие наоѓаат смисла во индиректно живеење преку своите деца.

Многу деца на нарцисоидни родители ќе речат: „Не сум сигурен како завршив во оваа професија, бидејќи никогаш не знаев што точно сакам“.

Обидете се да се држите настрана или да не контактирате со насилни или манипулативни родители. Не сите нарцисоидни родители се насилни. Сепак, родителите со екстремни форми на нарцизам можат да ги направат своите деца да се чувствуваат залудно, а понекогаш и најбезбедниот начин децата да ја ограничат изложеноста на вакви токсични врски, особено ако родителите не мислат дека имаат за што да се извинат.

Постојат три знаци дека детето треба да го намали контактот или целосно да го прекине контактот со неговите родители: злоупотреба, негирање и психопатија. Никој никогаш не смее да претрпи емоционална или психолошка злоупотреба и ако родителите не можат да го признаат фактот дека постои проблем, тогаш има многу малку шанси оваа состојба да се промени.

Психопатијата, која во овој случај изгледа како модел на лесно изречени лаги и манипулација без очи, укажува на тоа дека родителите не само што не се лоши да се стават во туѓи места – туку може да страдаат од недостаток на емпатија кон другите, па дури и да немаат совест.

2. ВИ СЕ ЧИНИ КАКО ДА СТЕ ОТИРАЧ

Нарцисоиден родител ќе ги прегази членовите на неговото семејство за да ги исполни своите желби без да се грижи премногу за потребите на другите. Поради ова, некои возрасни деца на нарцисоидни луѓе всушност ќе се исправат и ќе се наведнуваат премногу за да се осигурат дека никој повеќе не ги гледа на тој начин.

Од друга страна, тие веројатно се воспитани цел живот како да не им се важни потребите. Во секој случај, резултатот е ист: тие им дозволуваат на луѓето да ги газат затоа што не се во допир со нивните потреби и не знаат како да ги изразат. Тие не се во можност да кажат: „Вредим“ и „Имам потреби“ затоа што сметаат дека тоа е нарцизам. Некој кој се бори да не биде нарцисоиден родител, самиот паѓа во таа стапица.

Научете колку што можете повеќе за нарцизмот, за да можете да ги идентификувате нефункционалните пораки со кои пораснавте, за да можете да се борите против нив.

3. СТРАВ ВИ Е ДА НЕ СТАНЕТЕ САМИ  НАРЦИСОИДНИ

Не сите оние кои имаат реакција на видената нарцизам се коригираат прекумерно. За некои деца, единствениот начин да се избегне потсмев и злоупотреба е да станат сами нарцисоидни, и со текот на годините, овие тактики за преживување стануваат дел од нивниот светоглед.

Возрасните деца кои ги прифаќаат овие механизми може да се најдат дека го всадуваат истото чувство на страв кај другите – вкоренето во детството – затоа што чувствуваат дека ако не ја покажат својата сила веднаш, тие можат да бидат скршени, исто како што беа порано кога беа млади.

Побарајте помош од професионалец за да ви помогне да ги разбиете моделите на сурово однесување, особено ако веќе имате партнер и / или деца. Треба да научите да чувствувате пријатни чувства и да изразувате ранливи чувства како тага, осаменост, страв и приврзаност кон оние што ги сакате.

4. СЕ ЧУСТВУВАТЕ КАКО ДА СЕ НАТПРЕВАРУБАТЕ СО ВАШИОТ БРАТ ИЛИ СЕСТРА

Нарцисоидните луѓе имаат проблеми со личните граници и ги перцепираат луѓето како продолжение на самите себе. Во семејства со повеќе деца, еден од нив може да биде избран да ги рефлектира најдобрите квалитети на нарцисите. Тие добиваат најголемо внимание, пофалби и поддршка, а исто така се под голем притисок.

Другото дете може да биде мета на вина и срам за родителите, жртвено јагне кое никогаш не може да стори нешто толку добро за да може да се спореди со она што го прави избраното дете. Тие исто така можат да ги обвинат, па затоа нарцисоидниот родител е принуден да дејствува на агресивен начин.

Двете проекции се две различни страни на нарцисоидната личност, но избраното дете и жртвено јагне ќе имаат две различни детства и затоа јазот меѓу нив може да се премости, дури и во зрелоста.

Обидете се да се обратите до вашиот брат или сестра со сè што научивте. Ако бевте избраното дете, може да ги обвинете вашиот брат или сестра дека биле под многу помал притисок од вас.

Но, ако сте жртвено јагне, можеби ќе се замерите од вашиот брат или сестра затоа што тие ги добија сите награди и слава, не оставајќи ништо.

Мора да разберете дека нарцисоидните луѓе намерно работат едни против други, со цел да им служат на нивните потреби, а таа динамика не е ваша вина.

Има надеж за браќа и сестри кои се ставени во оваа позиција како деца – дури и ако единственото нешто што ги обединува на крајот – е заедничкото искуство за споделување на нарцисоиден родител. Тие можат да завршат да се чувствуваат одлично поврзани. Заедничките заложници минуваат низ различни фази на тортура, во зависност од тоа колку е нарцизам присутен во нивните животи.

5. НЕКОГАШ СЕ ЧУСТВУВАТЕ КАКО ДА СТЕ ПАРТНЕР НА ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ ОТКОЛКУ НИВНО ДЕТЕ

Не сите нарциси се такви што командуваат со својата смела и смела личност. Некои нарциси бараат внимание од другите со тоа што се преправаат дека се жртви и ги опишуваат своите проблеми на некој поголем од некој друг. Тие исто така можат да се обидат да ги контролираат постапките на другите луѓе со закана дека ќе си наштетат себеси доколку резултатот не работи во нивна корист.

Луѓето со ваков вид нарцисоиден родител може да почувствуваат дека целото детство го поминале гасејќи пожари или обидувајќи се да го зачуваат мирот за никој да не биде повреден.

Одвојте време да сфатите колку е сè уште мало детето во вас и запрашајте се какви се неговите потреби сè уште. Треба да почувствувате дека е во ред. Треба да знаете дека ги имате истите права како и другите.

Обидете се да сочувствувате со вашиот родител. Не мора да жалите за него, но може да биде корисно емотивно да ги оживеете нивните чувства и избори, да го разберете нивниот начин на размислување и одлучување, дури и ако не се согласувате со нив.

Нарцисоидните луѓе не станале такви по своја вина, но сепак нивна единствена одговорност е да направат нешто во врска со проблемот, а не нивните деца.

Eskişehir escort - Sekabet kaç oldu -
Superbetin yeni adresi
-

Dinamobet link

-

kolaybet giriş yapamıyorum