Платното над постелнината во хотелската соба не е само украс: Еве ја неговата вистинска улога!

16 октомври, 2020
хотел

Дали некогаш сте се запрашале зошто има платно во форма на лента над чистата постелнина во хотелската соба, која обично е со иста боја како и пердените на завесите и се вклопува во дизајнот на целата соба?

Дури и ако не сте се запрашале тоа, скоро е невозможно да не ве погледна за време на престојот во хотелот.

И објаснувањето е многу едноставно и крајно логично.

Обично тоа е парче материјал, широк околу еден метар и доволно долг за да падне над рабовите на креветот, рамномерно од двете страни. На прв поглед, се чини декоративно, но во исто време, неговата цел не е веднаш видлива. Ако некој гостин сака да оди во кревет, честопати само тоа парче материјал е искинато и фрлено покрај креветот.

Сепак, ова парче материјал има и своја цел, бидејќи се користи за заштита на постелнината и хигиена.

На пример, гостите сакаат да седат на работ од креветот во хотелска соба, обично во облеката што ја носат надвор или да ги стават клучевите, јакната, чантата и други работи на тој дел од креветот. Токму ова парче материјал служи за спречување на директен контакт на сите овие предмети со чиста постелнина. Покрај тоа, помалите предмети, како што се мобилните телефони и клучевите, нема да ползат под постелнината, благодарение на тој килим, изјави за Травел портпарол на групата Бест Вестерн Хотелс и одморалишта.

Покрај тоа, креветот за кревет дизајниран на овој начин е многу попрактична и визуелно подобра алтернатива на прекривките, кои претходно се користеа во хотелите, и кој го покриваше целиот кревет и паѓаше рамномерно од сите страни.

Обично се практикува да се усогласи дизајнот на ова парче материјал со дизајнот на целата просторија, така што тоа ќе биде визуелно поприфатливо за гостите.