Порака на Далеј Лама до родителите: Ова морате да ги научите своите деца

11 октомври, 2020
download (1)


Научете ги децата емоционална хигиена

Една од работите што треба да ги разбереме е дека вистинскиот извор на проблемот за сите нас не е нешто надвор од нас, туку нешто внатре во нас. Ние навистина треба да ги скротиме чувствата на сомнеж, страв и гнев. Во минатото нè заведува технологијата, но мислам дека луѓето стануваат позрели. Ние посветуваме поголемо внимание на внатрешните вредности и потрагата по внатрешен мир. Цврсто верувам дека образованието треба да вклучува упатства за нашето внатрешно битие – за работата на нашиот ум и чувства. На пример, мора да научиме дека нашиот душевен мир е уништен од деструктивни емоции како гнев. Исто како што ги учиме децата да водат грижа за физичката хигиена за да останат здрави, така треба да ги научиме и на емоционална хигиена. Мирот може да го градат само оние кои се во мир со самите себе

Мислам дека имаше многу насилство во 20 век и има релативно помалку насилство сега, во 21 век. Сега луѓето насекаде сакаат да го користат зборот мир, светски мир. Младите се клучната генерација што ќе создаде вистински мирен свет во иднина. По дипломирањето на колеџ, вие сте на почетокот на вашиот реален живот. Тука и сега треба да научите како да го постигнете вашиот душевен мир врз основа на она што научниците го откриле за мозокот. Ова е клучно затоа што мирот во светот можат да го градат само поединци кои се во мир со самите себе. Во социјалниот систем во кој живееме, богатите стануваат побогати, а сиромашните стануваат посиромашни. Затоа сум социјалист по тоа прашање. Јас секогаш зборувам за благосостојбата на мнозинството кои се сиромашни. Затоа – млади луѓе, ве молам, посветете поголемо внимание на тоа како да се намали јазот меѓу богатите и сиромашните. Тоа е мојата главна грижа. Треба да мислиме на целото човештво, особено на сиромашните, на кои навистина им треба помош. Треба да се направат напори да се намали јазот меѓу богатите и сиромашните.