Прашавме зошто верувате во Бога? Ова беа вашите одговори!

8 септември, 2020
бог

За помалку од 5 дена, нашето истражување го пополнија над 6.500 читатели, а дури 60 проценти одговорија потврдно, односно дека веруваат во Бога.

Само 30 проценти од нашите читатели одговориле дека не веруваат во Бога, а помал број, односно десет проценти од нив, не го знаат одговорот на ова прашање.

Многумина се обидоа да објаснат зошто некој верува, а многумина „го бранеа правото на верување“.


“Не може да се објасни некој што не верува зошто верува. Секој верник имал уникатно искуство што е толку силно што повеќе не ја доведува во прашање верата.

Тоа нема никаква врска со интелигенцијата или образованието, туку само со духовната состојба.” е еден од вашите коментари. Имаше и такви кои сметаа дека ова прашање „припаѓа на интимноста на секој човек и не треба јавно да се поставува“.

“Оној кој верува има свои причини за тоа. Оној што не верува, има и свои причини. И двајцата треба да живеат во толеранција и разбирање, без агресија и грди зборови упатени едни на други кога станува збор за вера или неверување. во Бога. Лично, верувам и не сакам никого да „привлечам“ на моја страна, бидејќи верата се стекнува со текот на годините низ животот и тоа е процес што трае се додека самиот човек “, е еден од коментарите.

 Имаше и многу од оние кои се обидоа да објаснат во што се верува. „Верувам во човечка љубезност, што е можно чисти мисли, во воздржување од претерување, во loveубов кон ближниот и понатаму“, гласи еден од коментарите. „Верувам во Господ (Света Троица) кој создаде сè што е видливо и невидливо“, објаснува друг коментар во коментар. „Верувам во космичката вертикала … правилно се усогласува“.

Има многу кои во коментарите напишаа дека мислат дека се наметнува вера, а еве и зошто:

“Верата стана модерна во нашата земја. Јас сум ѓавол кога велам дека не верувам во Господ и кога ќе го прашаш нашиот домаќин што претставува овој светец кога слави и што заслужува да прослави, тие се воодушевени”, вели еден коментатор, додека друг објаснува дека многумина „веруваат заради редот, верата што им ја наметнува семејството, општеството, државата“.

Имаше и спротивставени мислења од фактот дека се наметна вера, за што сведочи и следниот коментар:

“Мислам дека си роден со верба во Господ. Моите родители беа од тоа комунистичко време и тие не ме научија на верата. Слава се славеше, дедо ми беше заколнат антикомунист, веруваше во Бога и не ги почитуваше свештениците. Баба беше вистинска верничка, небесна душа и персонификација на праведна и добра личност. Јас не одам редовно во црква, верувам во Господ, бидејќи знам за себе, никој не ме научи на тоа “.

Оние што не веруваат се обидоа да ги објаснат своите причини, но додадоа дека „ја почитуваат секоја вера и секој човек што верува во својот Бог“:

“Не верувам во Господ. Само не сакам никој да ме осуди затоа што не верувам во нешто за што нема докази дека постои. Верувам во логика и наука. Не славам слава, но ги почитувам сите празници на мојата земја и немам проблем со тоа. Моето објаснување зошто не верувам е дека мислам со своја глава, а не со туѓа. Човекот го измисли постоењето на бог, барем во оваа форма во која е претставена денес. Исто така, верата може да биде многу опасна и заслепувачка. Мислам дека е многу лошо што верата управува со човечкиот живот и одредува како ќе се живее “, гласи еден од коментарите.

„Религија: Средство за масовна манипулација …“, беше коментарот со најпозитивните, но истовремено и најнегативни гласови. Интересно е што првите три препорачани коментари се исто така оние со најмногу гласови „Не препорачувам“.

“Колеги, 4-годишна ќерка почина од рак минатиот месец. Откриа на 19 март дека е болна. Бог мораше да оди надолу пеш и да му помогне лично. Тоа ја уништува вербата во него. Засега, агностик. Покажете му на пријател”.

Имаше и оние неодлучни:

“Сакам доказ дека Бог постои. Затоа, не велам дека тој не постои, но ниту јас велам дека тој постои. Јас сум агностик”,

„Не сум сигурен дека Бог не постои, но убеден сум, ако тој постои, дека тој се смее гласно на начинот на кој луѓето го толкуваат“, остави еден од коментаторите.

Од научна гледна точка, многу коментатори се обидоа да разјаснат некои работи:

„Шансите дека сè стана голема експлозија или некоја сила, интелигенција, свест се половина – половина. Шансата дека оваа сила, односно интелигенција, е религиозен догматичен Бог, како што верниците на абрахамските религии сметаат дека е нула“, е еден од коментарите.

“Секој инженер знае колку проблеми треба да се направи уред и да работи, а камоли живи суштества на оваа планета и целиот екосистем. Кој верува во случајност и еволуција е всушност фанатик. Чудо е колку е успешен системот во всадување од мала возраст, иако тоа е теорија, а не наука, бидејќи не може да се докаже. Само погледнете како работи окото, варење, оплодување, имунитет, колку е сè намерно. Во срцето има две комори, една со помал притисок што ја внесува крвта во белите дробови, а потоа крвта збогатена со кислород се враќа во друга комора, од каде што се испраќа под поголем притисок на целиот организам за снабдување на сите клетки со кислород како гориво. И ова е само капка во океанот на чудата на биологијата, додека човечките достигнувања сè уште се патетични во споредба со дека и покрај целото знаење што го имаме, и се трудиме толку многу “, е еден од коментарите на спротивното мислење.

„Вие само заборавате дека оваа невозможна бајка, еволуцијата трае 4 милијарди години, и никој од нас не може да го замисли тој период во главата. Тоа е поентата на приказната.

“Па, каде им беа отсечени очите на Кинезите? Дали креаторот ги фалсификувал така или тие живееле во област на силен ветер и еволуцијата ги деформирала нивните очи. Интересен е фактот што како што напредува науката, така напредува и религијата. До пред неколку стотици години, светот беше стар 5.000 години, а универзумот беше непознат. Сега одеднаш, Бог го создаде универзумот пред 13 милијарди години. Што е следно? “, друг коментатор се обиде да ја објасни својата визија.

„Сите сме верници“

„Една група верува дека постои Бог, друга група верници вели дека нема Бог … Важно е да не крадете, да не убивате, да не лажете, да не сакате други …“, на крајот од вашите коментари би го напишале овој, кој совршено ја отсликува различноста на мислењата на нашите читатели.

Секој може слободно да ја изрази својата религија или убедување, да изврши верски обреди, да присуствува на верски служби или часови, индивидуално или во заедница со други и да ги изразува своите религиозни убедувања приватно или јавно. “