Прекувремената работа не значи поголема продуктивност, а може да направи сериозни проблеми за вашето здравје!

25 септември, 2020
Ljudi-kancelarija


Колку часови неделно поминувате на работа? И колку пати сте помислиле: Еве уште пет минути и одам дома?

Колку и понекогаш да било потребно прекувремена работа, треба да знаете дека може да му наштети на вашето здравје.

Луѓето кои работат повеќе од 40 часа неделно имаат поголем ризик од здравствени проблеми, објави американскиот журнал за индустриска медицина. Особено е изразено зголемување на ризикот за здравјето на срцето кај луѓето кои работат прекувремено. Оние кои работеле 60-70 часа неделно во просек имале 42% поголем ризик за здравјето на срцето, а оние кои работеле повеќе од 70 часа имале просечно 63% поголем ризик.


Луѓето кои работат прекувремено често имаат поголем ризик од мозочен удар. Научниците додаваат дека прекувремената работа не значи поголема продуктивност затоа што предолгото работно време е поврзано со намалена ефикасност.