РЕКОРД! Погодете за колку е продаден НАЈГОЛЕМИОТ дијамант во светот?

6 јуни, 2020
хјкхук

Фараоните му се поклонуваа, Александар Велики ја опустоши Индија и од нив дури и умре еден папа

„Дијамантите се вечни“! Шон Конери исто така тврди дека во седмиот филм од серијалот Џејмс Бонд, нема никој што не би се согласил со неговата изјава! Најдобриот пријател на секоја девојка е прстенот и ѓерданот. Тие вредат вистинско богатство, а еден беше продадено за 83 милиони долари.

Оваа волшебна стакленца илјадници години ја расипуваат човечката фантазија, најмоќните се киднапирани и се вртат разни приказни за тоа … Египетските фараони сметаат дека дијамантот е синоним за сонцето, да дава сила и храброст. Тие го сместија среде хиероглифот „Анха“ што значи живот. Во VIII век п.н.е., во грчките текстови се појавил терминот „адамас“, што значел термин „немилосрден“ или „непобедлив“. Грчката митологија вели дека Хронос го претворил младиот човек по име Дијамант во камен, скапоцен, најскапоцен…… Се сметаше дека е исто така ненадминат противотров со сите претходно споменати својства.

0505 2009 dijamanti nakit prsten A Christies

Во 4 век п.н.е., се појавува во многу списи на Индија, на санскрит, каде што веќе беше предмет на трговија. Легендата вели дека првиот индиски владетел, најмоќниот Махараџа, определил плаќање данок во дијаманти …

Посветено на Индра, ужасната инкарнација на невремето, громот, таа роди многу митски одлики.

Легендата исто така вели дека Александар Велики тргнал на кампања во Индија токму заради дијамантите.

Наводно, во Персија, тој добил карта од мудрец што го однел во „Долината на дијамантите“, која ја чувале безброј змии. Според легендата, лукавиот Александар користел огледала затоа што змиите се исплашиле и избегале кога го виделе нивниот одраз.

Првиот валиден историски опис на дијамантите го дал во 1 век од историчарот Плиниј Старец, кој зборувал за дијамантот како ретка радост на богатството, непобедлива и отпорна на секаков вид насилство.

3001 2003 izrael dijamanti ciscenje brusenje

Дијамантите потоа беа претставени како талисмани. Се тврди дека лечи многу болести. Доволно било само да се стави дијамантот на болното место.

Дијамант во прав се користел во средниот век како чудесна состојка во многу лекови, но и предмет за обработка на вештерките. Сепак, историјата запишува дека еден папа, Пиус Седмиот, починал затоа што бил лекуван со лек направен од мелени дијаманти.

1201 2007 INDIJA DIJAMANT

Не постои владетел кој не ги оценил како извонредни дијамантите и кој не се обидел да има што повеќе дијаманти во својата ризница. Така, Луј XIV направил една од најголемите колекции досега. Една од најпознатите дијаманти „koh-i-nor“ исто така ја украси круната на кралицата Викторија од Англија.

Најголемите рудници за дијаманти се во Русија, Јужна Африка, Индија. Најголемиот дијамант досега миниран и преработен е познатиот „Кулинан“, кој тежеше 3.106,75 карати пред да се исече. Легендите се кажуваат и за „Пинк пантер“, познатиот розов дијамант, кој исто така служел како основа за серија филмови со ненадминливиот Питер Селдерс како инспектор Клузо.

Дијамантот „Пинк Пантер“ беше продаден на аукција во ноември 2013 година за рекордни 83 милиони долари!