ШПИУНИРАЊЕ на КОРИСНИЦИТЕ- се покажаа СИТЕ БЕЗБЕДНОСНИ “ДУПКИ” на “ГУГЛ ХРОМ”

21 јуни, 2020
google

Новиот шпионски софтвер ги нападна корисниците на преку 32 милиони преземања на предводникот на Google Chrome, изјавија истражувачите за „Awake Security“ за „Ројтерс“, истакнувајќи дека неуспехот на технолошката индустрија не ги заштитува машините за пребарување, иако тие сè повеќе се користат за е-пошта, платен список и други чувствителни карактеристики.

Ink Alphabet Ink наведува дека повеќе од 70 малициозни додатоци или екстензии се отстранети од официјалната веб-продавница на Chrome, откако истражувачите предупредија за проблемот минатиот месец.

Повеќето бесплатни додатоци инсталирани од корисниците имаат за цел да ги предупредат корисниците на сомнителни интернет страници или да конвертираат датотека од еден формат во друг. Врз основа на бројот на преземања, тоа беше најуспешната кампања за трговија со малициозни додатоци на Chrome досега, рече ко-основачот на Awake, Гери Голомб.

Гугл одби да зборува за тоа како најновиот шпионски софтвер се разликува од претходните кампањи, обемот на штетата или зошто не ги открива и отстрани „лошите екстензии“ самостојно, и покрај минатите ветувања за поблиску да ја следи понудата. Не е познато кој стои зад дистрибуцијата на малициозен софтвер.

Злонамерните развивачи веќе подолго време ја користат продавницата на Google Chrome како канал. Откако беше утврдено дека една од 10-те извештаи е потенцијално опасна, Гугл во 2018 година изјави дека ја подобрила безбедноста, меѓу другото, со зголемување на контролата, пренесува Радио Слободна Европа.