Што открива за вас бојата на очите

24 октомври, 2020
eyes-4077044_1920


Приближно 79 проценти од луѓето имаат кафени очи, 8-10 проценти од населението имаат сини очи, 5 проценти имаат лескави бои и само 2 проценти од луѓето имаат зелени очи, а покрај овие статистички податоци, истражувачите се обиделе да најдат и карактеристики на личноста специфична за секоја боја на очите и откриле некои обрасци.

Едно истражување испитувало 1.016 жени на возраст од 16 до 35 години. Резултатите покажаа дека жените често ја поврзуваат бојата на очите со одредени карактеристики. Истражувачите откриле дека луѓето со кафени очи се сметаат за интелигентни и љубезни. Покрај тоа, луѓето повеќе им веруваат.


Истата анкета покажа дека луѓето со светли очи се сметаат за по љубезни. Иако се чинеше дека потемните очи одат рака под рака со интелигенцијата, сините очи беа опишани на ист начин од само 7 проценти од учесниците. Но, за разлика од ова, оваа група на луѓе се смета за физички попривлечна.


29% од учесниците во истражувањето зелените очи ги сметаат за најатрактивни. Покрај тоа, оваа боја покажува креативност и своевидна мистерија. Во минатото, луѓето со такви очи беа перципирани како злобни во некои региони. Но, ова е веројатно затоа што зелените очи беа многу ретки.


Едно многу интересно откритие дојде од студијата на луѓе со светло-кафени очи. Се покажа дека тие имаат повеќе психијатриски проблеми отколку луѓето со темно кафеави или црни очи. Исто така, заклучокот е дека мажите во оваа група се помалку стабилни (68,47 проценти) од жените.

Eskişehir escort