СИТЕ КОИ СЕ ПРИБЛИЖИЛЕ ДО ОВОЈ КАМЕН УМРЕЛЕ: Оваа мистерија го тресе светот со векови, никој не знае за што станува збор!

21 јуни, 2020
КЈЛ

Во близина на популарниот термален извор Насу во јапонскиот дел Точиги е една од најголемите мистерии – смртоносниот камен. Имено, легендата вели дека сите што доаѓаат во контакт со него – умираат.

Мештаните се исплашени од овој необичен феномен, бидејќи постои верување дека е прогонуван од духот на една убава жена по име Тамамо Но Мае.

Тамамо Но Мее е добро познато име во јапонскиот фолклор чие потекло е поврзано со лисиците. Јапонците, всушност, веруваат дека станува збор за многу интелигентни и лукави животни кои имаат можност да променат облик, пренесува порталот „Пенкуфер“.

Според легендата, лисицата се претворила во убава жена во средината на 12 век со цел да го заведе јапонскиот император. Тамамо-Но-Меј стана љубовница на императорот и предизвика колапс на династијата Шанг, но исто така предизвика и смрт на илјадници мажи во античкото индиско кралство наречено Магада.

Кога беше откриен нејзиниот вистински идентитет од убава жена, Тамамо Но Меј се претвори во смртоносен камен по име Сешеки, кој ги одзеде животите на сите што му приоѓаа.

Приближувањето кон каменот е сè уште забрането денес. Сепак, објаснувањето за таквата забрана е многу едноставно. Областа во која се наоѓа каменот е позната по силна вулканска активност и производство на токсични гасови како што се водород сулфид и сулфур оксид, што може да наштети на здравјето на луѓето.

Иако отровните гасови се со поголема веројатност причина за многу смртни случаи на ова подрачје во минатото, мештаните го граделе олтарот Сешосеки само за да се обидат да го смират духот на убавата, но смртоносна Тамамо Но Мее, пишува порталот Панкуфер.