Сладоледот и Гелато се слични, но во никој случај не е ист леден десерт

21 октомври, 2020
dreamstime-s-152218056

Една од разликите е температурата при сервирање. Гелато се служи потопло од сладоледот – така што неговата текстура е покремаста и побрзо се топи во устата, што изразува ароми

Што е гелато?

Гелато се појавил во времето на ренесансата кога алхемичарот Косимо Руџери го создал првиот вкус на гелато, фиор ди лате, на дворот на семејството Медичи во Фиренца. Сицилијанецот Франческо Прокопио Куто го направи овој десерт достапен за јавноста кога го отвори Кафе Ле Прокоп во Париз во 1686 година.

Традиционалните вкусови на гелати вклучуваат ванила, чоколадо, јагода, лешник, фстаци, лимон, малина и праска. Развиени се и модерни вкусови – ананас, тирамису, банана, манго, јогурт, страцијатела, забахоне и амарена.

– Постојат неколку главни разлики помеѓу италијанскиот гелато и американскиот сладолед. Првата голема разлика се состојките во гелатото, кој обично се прави од млеко, крем и неколку жолчки, во зависност од произведениот вкус, вели Морган Морано, извршен директор и основач на Morano Gelato Inc., мала компанија со седиште во Нова Англија, која произведува автентичен италијански гелато.

Гелато има помалку маснотии

– Состојките на гелето во сицилијански стил вклучуваат вода, крем, малку млеко и неколку жолчки. Сепак, американскиот сладолед е претежно еднаков во порции крем крем, полномасно млеко и многу жолчки од јајце, додаде тој.

Друга голема разлика е во тоа што гелато е многу помалку масно од американскиот сладолед. Сладоледот содржи 14 до 25 проценти маснотии, а гелато помеѓу 4 и 9 проценти.

– Разликата помеѓу гелато и сладоледот е во тоа што гелато е подебело од сладоледот. Додека сладоледот може да има 50 или повеќе проценти воздух, гелато има 20 до 30 проценти, објаснува Морано.

Тој вели дека има уште една разлика, а тоа е температурата при сервирање. Гелато се служи потопло од сладоледот.

– Потоплата температура ја подобрува кремастата текстура на гелато и ги нагласува аромите, бидејќи побрзо се топи во устата – вели Морано.