СТРАШНИ ГРОБНИЦИ: „ОБЛАСТИ НА АНГЕЛИ“ – тука се погребани АБОРТИРАНИ ФЕТУСИ без знаење на мајките!(ФОТО)

17 октомври, 2020
або

Абортусот е табу за многумина, па затоа е непознато што се случува со фетусите … Дали знаевте дека има гробишта за фетуси? Покрај тоа, жените кои ја прекинале несаканата бременост не дале согласност за плодовите да бидат погребани, ниту нивното име да биде запишано на крстот.

Сега, кога дознаа за постоењето на ова место, се собраа повеќе од сто жени со цел да ја пронајдат полицијата одговорна за ова, а исто така планираат да покренат тужба, додава „Политико“.

Во Италија, каде што жените со децении продолжуваат да се борат за своите права во врска со абортусот, откривањето на гробиштата предизвика гнев.

Прима Порта не е единствената гробишта на која се закопани фетуси, бидејќи во Италија има и други такви места наречени „Полиња на ангелите“.

Се сомнева дека тие ги направиле противниците на абортусот и ултраконзервативната организација.

За противниците, ваквите гробници стигматизираат абортус и ги кршат правата на жените во време кога конзервативните групи ширум светот се обидуваат да ги обноват законите со кои се забранува абортусот во многу земји.

Постоењето на феталните гробишта го привлече вниманието на јавноста овој месец кога Марта Лои праша на Фејсбук што се случило со нејзиниот фетус.

Кога дознала, таа изразила гнев и болка поради фактот што нејзиното име било напишано на гробот, без нејзина согласност.

Непознати лица го закопаа моето дете со крст, христијански симбол, кој не ми припаѓа мене – напиша таа.

Силвана Агатоне, претседател на италијанската организација на лекари за абортус, за „Политико“ изјави дека погребите се „најголемо нарушување на приватноста“.

Многу жени дури не им кажуваат на своите роднини дека абортирале. Ова е форма на казнување на жените, со создавање чувство на вина. Да се ​​има гробница со твоето име значи дека си добар само кога си мртов – рече Агатоне.

Според законот од 1990 година, жените можат да побараат да се погреба фетусот во рок од 24 часа.

Доколку не го сторат тоа, од локалните здравствени установи се бара да обезбедат превоз и погреб.