ТИК-ТОК ЌЕ БИДЕ ЗАБРАНЕТ! “ПРЕДИЗВИЦИТЕ” предизвикаа РОДИТЕЛИ ДА ПОЧНАТ ДА “СЕ БУНАТ” ЗА НЕМАЊЕТО КОНТРОЛА, ШТО СЀ СЕ ОБЈАВУВА НА ТИК-ТОК

9 јуни, 2020
tik tok

Социјалните мрежи се корисна алатка, но како и секоја алатка, тие можат да се користат за погрешни цели. Точно е дека предаторите на Интернет, на кои цел им се децата, треба да бидат нашата најголема загриженост, но што ако социјалната мрежа ги охрабри децата да бидат свој најлош непријател заради неколку илјади прегледи, лајкови и популарност на училиште?

Тик Ток во моментов е една од најпопуларните апликации во светот чии корисници се претежно деца и млади. Се користи за создавање и споделување кратки форми на видео. Најпопуларните видео формати се танцување, пеење, како и разни стрипови кои имаат за цел да го измејуваат друштвото или некој тековен настан. Сепак, кога се изгребе под површината, јадрото на „ТикТок“ се предизвиците. Какви предизвици?

Поентата е една личност да смисли предизвик, додека сите други корисници на апликацијата имаат задача да одговорат. Предизвиците носат лајкови и популарност, како и можност видеото да стане „вирално“, односно да се шири низ целиот свет, пишува на веб-страницата на Фондацијата Тијана Јуриќ.

Споделуваме со вас список на најпопуларните предизвици на „Тикток“:

1. Корона вирус предизвик

Ова е експеримент во кој корисниците на апликацијата се соочуваат со предизвик да лижат тоалетно место на јавно место. Предизвикот го започна Ава Луиз со објавување на видео од кое ја лижеше тоалетот во авион. Со ова видео, вели таа, таа сакала да докаже дека Коронавирусот е „таму да убие стари луѓе и досада“, а не на млади луѓе како неа.

2. Предизвик од пет дена

Можеби еден од најопасните предизвици што го охрабрува оваа апликација. Децата ги предизвикуваат своите пријатели да стават метална паричка помеѓу полначот и штекерот, така што штекерот  треба да пушти искри. „Тикток“ е полн со видеа од деца кои на овој начин палат оган. Во Америка, овој предизвик стана толку популарен што децата го практикуваа и во училиште. Ситуацијата стана сериозна кога видеата стигнаа до полицијата, која излезе во јавноста и апелираше до родителите да влијаат врз своите деца и да ги спречат да запалат училишен имот.

3. Разбивање на черепот

Друг опасен предизвик на Тикток е “Skull breaker” , кој подразбира подметнување на нога на лице кое скока, со цел да се сопне и падне на глава. Овој експеримент резултираше во бројни потресувања, скршени раце и нозе, а едно момче падна во кома.

4. Предизвик полни усни

На „Тикток“ се појави видео, во кое детално се објаснува постапката за тоа како да се зголемат усните без операција. Сè што е потребно, како што е наведено во видеото, е да се залепи горната усна на кожата под носот со супер лепак и со тоа да се добие поголема горната усна, што во моментов е пожелно и симбол на убавината.

5. Предизвик избелувач

„Измешајте избелувач, желатин, крем за бричење и сретство за раце и истурете ја смесата во пластична кеса“ – вели еден од корисниците на оваа апликација, ветувајќи дека бојата на очите ќе се промени ако го ставите ова на око. Откако се обидоа со овој предизвик, многу деца пријавија крварење од очите, изгореници и нарушен вид.

Виновни се креаторите и модераторите

Желбата да бидат сакани и прифатени е најсилна кај децата, поради што се склони да прават многу заради популарноста, дури и ако тоа е опасно по живот. Што се однесува до Тикток, би било несоодветно да се обвинуваат децата за експериментирање.

Наместо тоа, целата вина паѓа на креаторите и модераторите на апликацијата, како и на родителите кои треба да внимаваат што прават нивните деца на социјалните мрежи. Забранувајќи ја употребата на популарната социјална мрежа, вие само ќе го исклучите детето од општеството, наместо тоа, едуцирате ги децата и дадете им моќ да не го ризикуваат нивниот живот под притисок на општеството.