Творецот на познатата Рубикова коцка откри колку време му е потребно за да ја намести : „Не сум многу горд на себе..“

28 септември, 2020
profimedia-0495421061-830x0


Ерно Рубик е 76-годишен унгарски пронаоѓач и творец на познатата Рубикова коцка. Идејата му дојде скоро од никаде, тој едноставно се прашуваше дали е интересно да се соберат мали коцки за да останат поврзани, но дека можат да се движат индивидуално. Секоја седма личност во светот е заинтересирана за коцката но не секој успеа да го реши.

Кога првпат ја состави коцката, немаше идеја каков успех ќе доживее, но вели дека бил оптимист.


Трговците сметаа дека ќе биде тешко да се продаде, но една од мистериите на коцката е што толку многу луѓе се заинтересирани за тоа. Карактерот на коцката е контрадикторен, тој е комбинација на едноставност и сложеност. Јапонскиот слоган за ова е: Една минута за учење, живот за совладување. “Никогаш не го завршувај, секогаш ќе има нови предизвици / откритија. Дизајнот исто така беше важен, добар пример за да имаш се што ти треба и ништо повеќе”, рече тој. Тој додава дека е многу задоволувачко што секоја седма личност на планетата ги зема коцките во свои раце. – Има толку многу економски, културни и политички тешкотии во светот. Коцката ми дава надеж дека на крајот, луѓето се доволно паметни да ги решат своите проблеми и да преживеат – потенцираше Рубик.


Патем, рекордот во составување коцка Рубик го држи младиот Јушенг Ду, кој тоа го стори за 3,47 секунди. Ерно вели дека не ги реди коцките за да докаже брзина, но дека тоа може да го стори за околу една минута. – Не сум многу горд на тоа, но веројатно сум еден од подобрите кога станува збор за мојата возрасна група – рече тој. И што вели за вештачката интелигенција и фактот дека дури и роботи ги составуваат коцките? Го фасцинира. – Не знаеме како работи нашиот мозок, неверојатен предизвик е да создадеме машина што ќе го надмине нашиот капацитет – наведува Рубик. Тој вели дека хармонијата е она што требаше да биде нашата цел и забележува дека тоа е остварлива цел. Совршенството, од друга страна, не е достижно, но нашата цел, вели тој, треба да биде што поблиску до неа.