Вечна дилема: Дали повеќе пари ќе ви донесат среќа?

8 јуни, 2020
фгдгдгдс

Незадоволни сме ако немаме пари, но ако ги имаме, тоа не значи дека ќе бидеме среќни заради тоа

Се разбира, секогаш е добро да имате повеќе, но ако знаете да уживате во вашите пари, нема да бидете постојано тажни затоа што не сте милионер, а голема сума пари обично носи со себе повеќе одговорности и притисоци во животот.

Верувам дека огромното мнозинство луѓе, ако некој ги праша што им е потребно за да станат посреќни, едноставно би одговориле дека би биле среќни доколку би имале многу повеќе пари. Причината за тоа е што во човечкиот ум постои равенка според која недостатокот на пари се изедначува со чувството на несреќа, а вишокот на пари со чувството на среќа. Се верува дека колку повеќе пари, толку е поголемо искуството за среќа.

Ова се некои од работите што мислиме дека нè прават среќни додека трошиме пари, а всушност не е така.

Купете искуства, а не работи


Наместо да купувате материјални работи, обидете се да потрошите пари за искуства. Одете на патување со семејството наместо да купувате нов HD телевизор. Убавите спомени се многу повеќе вредни на долг рок од кој било предмет. Исто така, позабавно е да се трошат на искуства и веројатно ќе добиете поголемо задоволство од вашите пари.

Купете повеќе мали работи наместо една голема (скапа)


Наместо да земете една голема (скапа) работа со вашите заработени пари, подобро да имате неколку помали работи. Секако, сепак треба да обрнете внимание на буџетот, но на овој начин ќе се чувствувате како да добивате повеќе за секое евро што го трошите.

Инвестирајте во себе и не размислувајте за другите


Со парите е слично на љубовта, несреќни сте кога сте сами. Ако научите да им помагате на другите во тоа што го имате, ќе се чувствувате подобро затоа што знаете дека некому сте помогнале.
Истражувањето спроведено на повеќе од 600 Американци покажа дека најголем дел од парите се трошат на лични предмети. Но, количината на пари што самите си ги посветуваме не е поврзана со нашата среќа.

Одложете го купувањето


Импулсивното купување е проблем за многумина. Така можете да ги потрошите парите што ви се потребни за основните потреби (сметки, храна ..). Кога тоа се случи, може да се чувствувате лошо. Кога чувствувате потреба да купите нешто, почекајте малку. Во повеќето случаи, ќе сфатите дека воопшто не ви треба тој тип на работа.

Единствено е важно да се запамети дека парите не донесуваат среќа. Некои од најсреќните луѓе не се богати, но научиле да бидат среќни со она што го имаат во животот. Во парите не е се.