ВИСИНАТА НА ПЛАТАТА НЕ Е ПРЕСУДЕН ФАКТОР: Најсреќните луѓе ги работат ОВИЕ работи, а еве и зошто

15 октомври, 2020
Screenshot_1

Задоволни вработени се оние кои имаат доволно време за социјален и приватен живот, спортски активности и оние кои имаат добри соработници.

И покрај скромните плати во однос на вработените на истакнати позиции во големи компании, банки, институции, најзадоволни од нивната работа се вработените во салони за убавина.

Истражувањето спроведено меѓу 1.000 вработени во 20 професии покажа дека вработените во козметички салони и фризерите се најзадоволни од својата работа, додека градежните работници се најмалку задоволни од својата работа.

Висината на платата не е клучна за задоволството од работата

Студија спроведена во Велика Британија покажа дека висината на платата не е клучна за задоволството од работата. Напротив, важно е да имаат интерес за она што го прават, рамнотежа на приватниот и деловниот живот, но исто така и добри и пријателски настроени колеги. Помалку од половина од испитаниците потврдиле дека не менуваат работа поради висината на платата.

Зад фризерите, војниците се најзадоволни од својата работа, а по нив следуваат готвачите и вработените во продажбата.

Најнезадоволни се банкарите и финансиските експерти и градежните работници.

– Истражувањата покажуваат дека деловната заедница мора да разгледа систем на наградување и мотивирање на вработените и да ги земе предвид потребите на индивидуална основа – објаснува професорката Кери Купер, психолог на Универзитетот во Лестер.