Русата коса кај жените се појавила поради сериозен недостиг на мажи?!

16 септември, 2020
руса

Посветлите нијанси на руса коса еволуирале како одговор на недостаток на храна во области каде што жените не можеле да соберат храна и затоа целосно се потпирале на машки ловци, вели антропологот Питер Фрост

Истражувачите од Универзитетот Св. Ендрус во Велика Британија тврди дека руса коса и сини очи се појавиле кај мал број жени од северна Европа кон крајот на леденото доба. Тие ги објавија своите забелешки и размислувања во списанието Еволуција и човечко однесување.

Во посебна студија, три јапонски универзитети се осврнаа на оваа тема. Тие ги анализирале гените на северна Европа и дошле до заклучок дека генетската мутација, што резултирала со руса коса, се случила пред околу 11.000 години.

Теорија на научници

Мажите, велат тие, биле принудени да одат на ризични и физички барале ловечки експедиции за да најдат плен, а тоа биле мамути, бизони и ирваси во тоа време, поради недостаток на храна.

Голем број ловци никогаш не се вратиле, а преживеаните жени имале многу помал број потенцијални кандидати за размножување.

Момчињата кои се вратија од лов станаа многу барани и пожелни кај жените.

– Кога поединец ќе се соочи со потенцијални партнери со еднаква вредност, тој ќе се обиде да го избере оној кој се разликува од масите на некој начин. Поради ненадејната промена во односот помеѓу мажите и жените, се создаде руса коса, како генетска потреба – објасниле во нивната студија и додале дека дотогаш сите имале кафеава коса и кафени очи.

Мажите повеќе ги привлекуваа жени со руса коса, сини очи и лесни веѓи. Како одминуваше времето, оваа област на Европа беше населена со се повеќе руси и сини очи.

„Посветлите нијанси на руса коса еволуираа како одговор на недостаток на храна во северните европски области каде што жените не можеа да соберат храна за себе и затоа целосно се потпираа на машките ловци“, рече Питер Фрост, водечки автор на студијата и антрополог од Канада.

„Северноевропејците имаат различни бои на коса и очи отколку луѓето на кое било друго место на планетата“, додаде тој.

Денес, во Европа има повеќе од седум различни нијанси на руса коса, пренесува The Vintage News.