Заради бојата на косата и отече ГЛАВАТА! Следното фарбање ќе биде фатално!

12 септември, 2020
боја

Шризерката Шери реши да ја обои косата со боја од аптека. Наскоро, вратот и скалпот почнаа да се чешаат и да горат, а следниот ден и се издува целото лице. Таа одлучи дека повеќе нема да го стори тоа

Шери Виртуј (41), фризерка од Квебек, Канада, честопати ја боеше косата без никакви проблеми. Но, последен пат кога го стори тоа, имаше сериозна алергиска реакција што го отече лицето. Не можеше да ги отвори очите и мораше да ја избричи главата. И требаа четири недели да се врати во нормала.


На 12 август 2020 година, Шери одлучи да ја обои косата дома со боја од аптека, по што скалпот и вратот почнаа да се чешаат, да горат и почна да чувствува дека отекува.

Два дена подоцна, таа почувствува дека очилата што ги носеше нормално беа премногу тесни на лицето, а следниот ден кога се разбуди целата глава и беше отечена што не можеше ниту да ги отвори очите.

Тогаш Шери се исплаши и знаеше дека има сериозна алергиска реакција. Таа побара помош од локалната медицинска клиника.


Ова беше шести и последен пат Шери некогаш да ја обои косата затоа што ја предупредија дека следниот пат ваквата реакција може да биде фатална. – Сакам сребрена коса. Но, кога започнав козметичко училиште пред дваесет години, сфатив дека сум алергичен на боја, но ништо претерано. Чешаше две недели, но тоа беше тоа, никогаш друго. Никогаш не сум направил тест за алергија. Мислев дека тоа е нормално. Овој пат имав силна алергиска реакција. Кога сликав, вратот ме чешаше и гореше, а сè во главата се стегаше. До петокот попладне, очилата ми беа цврсто притиснати на лицето. Следното утро мојата глава беше масивна, а очите беа отечени, затворени и едвај гледав. Бев исплашен и нервозен. Повикав пријател и потоа клиника. Клиниката беше зафатена, но кога им реков дека имам алергиска реакција на бојата, тие веднаш интервенираа. Докторот се јави и разговаравме, а јас му испратив слики, а потоа тој ми испрати рецепт во мојата најблиска аптека. Лицето ми отекуваше од час во час и ја исплашив ќерка ми. И двајцата плачевме затоа што бевме исплашени – објаснува Шери.


Бричењето на косата и помогна побрзо да ги отстрани сите штетни токсини. Шери претрпе алергиска реакција на хемикалија која се наоѓа во повеќето бои за коса наречена парафенилендиамин (ППД). Многу трајни и некои полутрајни бои за коса содржат хемиски ППД, познат како иритант и алерген. Боите што содржат ППД обично се сосема безбедни за употреба. – Никогаш не кажувај никогаш, но повеќе нема да ја обојувам косата затоа што може да биде фатален следниот пат. Не вреди за оваа болка. Секогаш правете тест пред да започнете да се плашите, а ако почнете да ве чешате и да започнете да се формираат красти, тоа е почетна фаза на алергиска реакција на бојата, затоа бидете внимателни и веднаш побарајте медицинска помош – советува Шери, пишува Дејли меил.