Земјоделците им исцртаа лажни очи на задникот на кравите! Погледнете зошто?!

11 септември, 2020
насловна кон

Лавовите се предатори кои напаѓаат од заседа, се потпираат на елементот на изненадување и затоа се откажуваат од лов ако ги гледа нивниот потенцијален плен, објасни Нил Џордан, еден од водачите на студијата.

Необичен експеримент вроди со плод во Боцвана во јужна Африка. Земјоделците таму во областа Делта Окаванго имаат големи проблеми со лавовите и другите предатори кои ги убиваат нивните крави.

Од друга страна, со текот на времето, луѓето ги зазедоа дивите области каде што живееја и се хранеа со овие животни, и што е уште поважно – Окаванго е важно место за сите животни кои живеат во оваа област.

Некои делови од Окаванг се заштитени, но има многу мали фарми во областа со меѓу шест и сто крави. Лавовите се најголемата закана за кравите.

Ноќе, земјоделците чуваат крави во затворен простор, но проблеми се јавуваат во текот на денот кога тие одат на нивите во потрага по храна. Научниците од австралискиот универзитет во Нов Јужен Велс дојдоа на идеја да направат експеримент и да им нацртаат големи очи на задникот на кравите.

Тие сакаа да видат дали тоа може да ги измами предаторите и да ги одврати од напади. Тие беа водени од примери од природата кога разни животни се камуфлираа за да изгледаат поголеми и поопасни. На пример, има пеперутки и риби кои имаат нацртано лажни очи за да се заштитат.

Исто така, имаа на ум еден детал – лавовите сакаат да го прикрадат пленот одзади. Но, ако почувствуваат дека се видени, тогаш тие главно се откажуваат од нападот и заминуваат.

„Лавовите се предатори кои напаѓаат од заседа, потпирајќи се на елементот на изненадување, па затоа се откажуваат од лов ако ги гледа нивниот потенцијален плен“, објасни Нил Цордан, еден од водачите на студијата.

Експериментот беше направен на над 2.000 крави од 14 различни фарми во областа Окаванго и траеше четири години.

Тие ги поделија кравите во три различни групи. На едната група и беа нацртани големи очи на задникот, на другата беа исцртани два Х, а третата група не беше допрена.

Кравите со исцртани очи се снајдоа најдобро во таа приказна, од нив 683 не беа убиени од предатори во текот на тие четири години. Кравите кои имале Х на задникот биле делумно заштитени, од кои 543, четири биле нападнати од лавовите.

Најлоши беа оние кои немаа ништо на задникот – 835 од нив, 15 беа убиени.

Иако лажните очи изгледаат како одлична идеја, научниците предупредуваат дека овој метод може да стане бескорисен со текот на времето, бидејќи предаторите веројатно ќе се навикнат на тие очи, ќе сфатат колку се лажни и ќе започнат да ги игнорираат. Сепак, засега, овој метод работи.