Зошто кокосовата вода понекогаш е розова?
Дали некогаш сте посегнале по чаша лек за тропски мамурлак (познат и како вода од кокос) и сте се восхитувале на неговата необична розова нијанса?
Бидејќи кокосот нема розова боја, веројатно сте се запрашале и зошто тогаш неговиот сок има розова нијанса? Верувале или не, постои многу логична причина. Кога водата од кокос станува розова, тоа значи дека самиот кокос содржел високо ниво на ензим наречен полифенол оксидаза. Полифенолите се еден вид природен антиоксиданс, поради што водата од кокос е толку здрава и вкусна.
Иако на почетокот целата вода од кокос е бела, таа со поголема концентрација на полифеноли ќе добие розова нијанса со секое изложување на кислород и сончева светлина. Кокосовата вода што останува транспарентна под овие услови содржи пониски нивоа на полифеноли.