Домашен робот-борец против корона и секојдневни бактерии кој пее додека ги убива

16 април, 2020
робот

Во актуелната ситуација, ние сме принудени да применуваме мерки за лична заштита од корона вирусот, секој ден користиме најразлични средства за дезинфекција, како за лична грижа така и за здравјето на нашите најблиски, со кои го делиме просторот за живеење.

Најверојатно со таква мисла беше создаден Rockubot, мал „антистрес“ робот кој свири музика, „ги разбира чувствата на својот сопственик“ и што е најважно – убива сите вируси и бактерии низ куќата.

Главната карактеристика на Rockubot е UV-C светлината што ја емитува, односно зраците со кратки бранови UV-C кои ги елиминираат бактериите и вирусите каде и да се движи. И, освен за површини како што се кревети, фотелји и друг мебел, подови, паркети и теписи, може да се користи и за дезинфекција на пр. медицински маски или други уреди, како и далечински управувачи, телефони, играчки …

Rockubot има можност за безжично полнење, така што може да се полни во движење или додека работи. А кога ќе ја заврши својата работа, самиот се дезинфицира.

Се разбира, за да може да се движи низ различни површини, тој е опремен со вештачка интелигенција и сензори што го водат низ просторот и спречуваат на пр. да паѓа од креветот на подот или да удрира во ѕидот, како и да преминува преку испакнатини и помали препреки.