“Пандемичен Дрон” во развој за откривање на луѓе со коронавирус

7 април, 2020
Naslovna

„Пандемичен дрон“ за далечинско следење и откривање на лица со заразни респираторни состојби е развиен од Универзитетот во Јужна Австралија (UniSA) во партнерство со канадска компанија.
Беспилотното летало ќе биде опремено со специјализиран сензор и компјутерски визуелен систем кој може да ги следи температурите, срцето и респираторните стапки, како и да открие луѓе што киваат и кашлаат во гужви, канцеларии, аеродроми, бродови за крстарење, домови за стари лица и други места каде што група на  луѓе  работат или да се соберат.

Тимот УниСА предводен од претседателот на сензорните системи Професорот Јаван Чаeл, кој има заедничко закажан состанок со Министерство за Одбрана, ќе работи со „Draganfly Inc“, северноамериканска технологија за беспилотни летала, за веднаш да започне со интегрирање на комерцијални, медицински и владини клиенти.
Професорот Чаел, работејќи заедно со д-р Али Ал-Наџи и Асанка Перера, го постигна глобалното признание во 2017 година, кога тие демонстрираа алгоритми за обработка на слики, кои можат да извлечат срцев ритам на човекот од видео-дронови. Оттогаш тие докажаа дека срцевиот ритам и брзината на дишење можат да се мерат со голема точност во рамките од 5-10 метри од луѓето, користејќи беспилотни летала и на растојанија до 50 метри со фиксни камери. Тие исто така развија алгоритми кои можат да ги толкуваат човечките постапки како што се кивање и кашлање. Тој вели дека технологијата може да биде одржлива алатка за скрининг за пандемијата COVID-19.