Viber поради корона вирусот воведува „НОВИ ОПЦИИ“, a употребата на апликацијата „експлодирала“!

10 април, 2020
glavna slika

По втор пат од почетокот на пандемија, Viber ги прошири достапните опции и ја спореди употребата на индивидуалните функции во времето на корона и на крајот на првиот месец од 2020 година.

Употребата на апликацијата Viber значително се зголеми во последните неколку недели.

Најпопуларните опции во овој период се групни пораки и повици, кои овозможуваат полесна комуникација.

Бројот на испратени групни пораки е зголемен за 134% во однос на последната недела од јануари, а бројот на групни повици примени од просечен корисник на Viber е зголемен за дури 370% во последните две недели. Просечната стапка на прегледи на заедницата е зголемена за 78%, со иницијативи како што е Вашингтон кои објавуваат вести и споделуваат на корисни информации за безбедноста на корисниците за време на изолација.

Од појавата на пандемијата COVID-19:

1.            бројот на нови дневни активни корисници на Viber се зголеми за 18% во март

2.            бројот на нови корисници кои се регистрираат на апликацијата на дневна основа е за 25% поголем

3.            повиците траат подолго – просечното времетраење на повикот е зголемено за 35%

4.            испратени се 75% повеќе видеа во овој период

„Во овие тешки времиња, ние се прилагодуваме и помагаме во одржување на контакт помеѓу пријателите, семејството, студентите , соработниците и партнерите. Нашите клиенти се потпираат на нас, и ние ќе продолжиме да работиме за да го подобриме нивното искуство додека се трудиме сите да бидат поврзани – бесплатно и безбедно “, рече извршниот директор на Viber.

Што воведе и смени Viber од почетокот на корона вирусот:

Бројот на учесници во групни аудио повици се зголеми од 5 на 20 лица.

За да се подигне свеста за потребата од следење на безбедносните мерки, Viber испрати пораки со безбедносни упатства, дадени од Светската здравствена организација (СЗО) на милиони луѓе на 22 јазици.

За да може секој да разбере што е точно, а што не, Viber започна официјален блог за разговор на СЗО и соработува со УНИЦЕФ.

Со цел што е можно повеќе луѓе да се информираат за COVID-19, Viber, во соработка со овластени здравствени службеници, започна официјални заедници во 12 земји каде корисниците можат да добијат точни информации за пандемијата и превентивни мерки.

Апликацијата започна нова кампања со стикери #StayHome во насока на забавување на луѓето, за да го поминат полесно овој период.