Доколку ги практикувате своите кулинарски вештини овие денови и се обидувате да ги воодушевите луѓето со магична храна и комбинации на вино, ви донесуваме мала тајна за најдобро спарување на одредена храна и вина. Комбинирањето на вино и храна е многу покомплицирано од познатото правило – белите вина одат со риба и црвени вина со месо. Разни видови храна, исто така, бараат разновидни вина со кои создаваат незаборавни вкусови.
Белите вина сакаат риба, светло сирење и зеленчук
Ние често сметаме дека разни зеленчуци и некои видови сирења се универзална храна и ги служиме со различни видови на вино, што понекогаш може да заврши како доста лоша комбинација. Ако не сте сигурни што оди со што, најдобро е да се придржувате до златното правило – лесните јадења одат со лесни вина, а тешките со тешки вина.
Тешката храна бара и тешки вина
Вината богати со танини одат одлично со месо од дивеч, кулен и сирење со полн вкус. Ако сакате ароматични сирења, обидете се да ги спарите со црно пино. Ова вино е исто така одличен избор со јадења на скара и ладно мезе, направени од сувомеснато месо. Исто така, важно е да се напомене дека зачинетата храна не треба да се комбинира со тешки вина бидејќи тие можат дополнително да ја зајакнат сензацијата на печење и горење во грлото.
Двојна доза на сладост
Општо правило е дека треба да ги комбинирате омилените слатки специјалитети со еднакво слатки вина. Сепак, како и со другите јадења, постојат неколку правила за десерти – за десерти што не се премногу слатки, се служат бели вина со поблаги слатки, а за потешките десерти како што се разни кремасти колачи, служат посилни слатки и зрели вина. Покрај десертите, слатките вина се одличен избор за овошни салати, кои се нашето омилено јадење за време на високите летни горештини.
Розе вината се повеќе популарни
Вината од Розе е преоден вид на вино – од бело до црвено вино – па затоа е тешко да ги згрешите при спарувањето со храна. Сепак, овие вина најдобро се служат со лесни јадења како риба, разни тестенини и морска храна. Розе вината се слични на белите вина и се поблиски до црвената боја. Исто така, најчесто се консумираат во пролет и лето и се пијат добро разладени исто како и белите вина. Можете исто така да ги служите како аперитив,разладено моделирано на бели вина, помеѓу 8-10 ° С.
Спарување по боја и начин на подготовка
Ако ги совладате основните правила погоре за правилно спарување на храна и вино, тогаш ви донесуваме малку поинтересни и потешки. Првото правило е да се спари храна и вино по боја и главно станува збор за месо – белото месо оди со бели вина, а црвено со црвени вина. За рибите, ова правило е малку поинтересно – белата риба оди со бело вино, а сината риба оди со црвено. Различни зеленчуци одат најдобро со бели вина со зеленикави тонови, белите вина со жолтеникави и златни нијанси одат најдобро со потешка храна, додека нежно розе вино оди најдобро со лосос или туна стекови. Темноцрвените вина најдобро се служат со гулаш и исечоци од црвено месо.