Ромеско е име на сос направен од печени пиперки и ореви како бадеми, ореви или лешници. Прво го направија каталонските рибари како прилог на морска храна, но денес се служи со скоро сите можни јадења.
Се шири на леб или тост, се служи со јагнешко и пилешко, па дури и се сервира со полжави.
Заедно со ореви и пиперки, во оригиналниот рецепт, можете да најдете и тост парчиња леб, печен лук и домат. Изгледа како ајвар, и со него се споделуваат некои вообичаени состојки.
Ви откриваме едноставен рецепт за сос од ромеско, кој лесно и брзо се подготвува од пет основни состојки и некои зачини.
Состојки:
3 поголеми црвени пиперки
8 чешниња лук
200 гр застоен леб
150 гр печени бадеми
50 мл јаболков оцет
100 мл маслиново масло
1 кафена лажичка пиперка
1 лажичка сол
Подготовка:
1. Печете ги пиперките на шпорет на гас, скара или дури и во рерна додека површината на овошјето не стане црна. Не грижете се, црната кожа на пиперките гарантира одличен вкус на сосот.
2. Кога пиперките се готват, префрлете ги во сад и покријте ги со фолија да се оладат.
3. Во меѓувреме, истурете го целото маслиново масло во тавата и испржете го исчистениот лук во него на парче.
Печете, мешајќи постојано, околу три минути додека лукот добие убава златно-жолта боја. Потоа извадете го лукот од тавата.
4. Ставете ги коцките стар леб во истото масло и тавчето и пржете ги додека не станат златни и крцкави.
5. Отстранете ја црната кожа од пиперките. Исчистените пиперки ставете ги во блендер заедно со печениот кромид и леб, печени бадеми и оцет. Изблендирајте сè заедно додека не добиете мешавина како ајвар.
6. Зачинете го сосот од ромеско со сол, бибер и пушена пудра во прав.