ЧИЗКЕЈК ОД ТИКВА КОЈ НЕ СЕ ПЕЧЕ: Совршен есенски десерт, можат да го подготват дури и почетници! (РЕЦЕПТ)
Подгответе го и воодушевете го вашето семејство!
Пита од тиква е прекрасен есенски десерт, заситувачки и лесен за подготовка. Овој рецепт е верзија која го „меша“ овој традиционален десерт со чизкејк.
Дури и ако не треба да ја вклучувате рерната? Секој би го посакал на својата есенска трпеза!
Прочитајте како да ја направите оваа вкусна пита!
Состојки:
250гр крем сирење
250гр варена тиква
100гр кафеав шеќер
½ лажичка цимет
½ лажичка мелено морско оревче
300мл шлаг
200гр бисквити/крекери
8 лажици путер
Подготовка:
Изблендирајте ги крекерите во блендер и соединете ги со стопениот путер. Притиснете ја добиената мешавина во калапот за пита и формирајте ја долната кора и рабовите. Ставете го во фрижидер веднаш да се зацврсти.
Изматете го крем сирењето и кафеавиот шеќер, додадете ја тиквата и зачините.
Изматете цврст шлаг и измешајте го со шпатула со кремот од тиква. Премачкајте го добиениот фил на кората и оставете сè заедно во фрижидер најмалку два часа.