Да направите трилече е полесно отколку што мислевте: Вкус како од најдобрата слаткарница

2 октомври, 2020
tri-lece-830x0

За секоја прослава, роденден или неделен ручек, можете да подготвите трилече како десерт во кој ќе уживате.

Освежителнататорта сигурно ќе ги воодушеви сите гости и семејството, а за да ја подготвите нема да ви требаат повеќе од 45 минути.

СОСТОЈКИ ЗА КОРАТА:

6 јајца
200 гр шеќер
200 гр брашно
200 гр гриз
1 кесичка прашок за пециво

СОСТОЈКИ ЗА ФИЛ:

1 литар млеко
500 мл слатка павлака
150 гр млеко во прав

СОСТОЈКИ ЗА КАРАМЕЛА:

200 гр шеќер
200 мл слатка павлака
30 гр путер

Подготовка:

Изматете 6 белки со 200 гр шеќер, додајте 6 жолчки една по една. Изматете добро и додадете ја смесата со брашно, гриз и прашок за пециво. Убаво измешајте и ставете во плех со димензии 20х35 см, претходно намастен со масло и попрскан со брашно. Печете на 180 степени од 25 до 30 минути.

Ставете млеко и слатка павлака во сад да се варат и додадете малку по малку млеко во прав, мешајќи со жица за да нема грутки. Изладете ја кората така што ќе ја боцнете со стапче за ражнич и истурете топло млеко со лажица и оставете ја кората да се апсорбира и да се олади.

Ставете 200 гр шеќер во сува чинија, карамелизирајте во светло-кафеава боја, додадете 200 мл слатка павлака и варете на тивок оган, мешајќи со жица за да се стопи карамелата и на крај додадете 30 гр путер. Истурете ја тортата, изладете ја добро и исечете ја.