Едноставно, но со вистинско кафе: Рецепт за зимско тирамису!

26 ноември, 2020
кафе

Зад секое врвно квалитетно тирамису стои врвно кафе, бидејќи овој италијански десерт е специфичен за вкусот на црниот пијалок кој е драг на сите нас.

Со неочекувани додатоци на тирамису кои му даваат вистински зимски талент, како што се портокал и панетон, италијански сладок божиќен леб, користевме фино Коста кафе за напојување на бисквитите. Од сите видови што ни се допаднаа, ги избравме нивните, јака и чоколадна мешавина совршена за еспресо. Со темно печење, тие создадоа арома на чоколадо со ноти на карамела и печени бедеми и, според наше мислење, идеално кафе за тирамису, кое нема рамно.

Zimski tiramisu s koricom naranče, panattoneom i Costa Coffee s čokoladnom aromom - 1

Ако го послужите во чаши, нема полесна подготовка, а со пенливиот нерамен последен слој посеан со какао во прав, ретко кој ќе одолее да не ја потопи лажицата во оваа „снежна“ планина.


СОСТОЈКИ:

1 шолја кафе
4 јајца
110 гр шеќер
500 гр сирење маскарпоне
1 лажица кора од портокал
сок од 1 портокал
1 лажица екстракт од ванила
200 мл крем
4 лажици амарета
2 лажици рум
бисквити (20 парчиња)
панетон (3 парчиња)
Какао во прав

ПОДГОТОВКА:

  1. Секое премиум тирамису започнува со врвно кафе, затоа прво сварете кафе. Ако имате апарат за кафе, пополнете го долниот оддел со вода до ознаката, наполнете го одделот за кафе до горниот дел и нежно распоредете така што само посакуваните ароми да стигнат до горниот оддел без дополнителна горчина. Ако варите Коста кафе, отворете го капакот додека готвите за да не се прегрее готовото кафе во купето.
  2. Додадете 100 грама шеќер во јајцата и изматете додека не добиете мазен светло жолт крем. Додадете екстракт од ванила, маскарпоне, кора од портокал и две лажици амарето и сè мешајте со миксер.
  3. Изматете го кремот со три лажици шеќер во шлаг и додадете крем од јајца и маскарпоне. Нежно комбинирајте ги со шпатула за да го задржите кремот пенлив и воздушен.
  4. Во кафето додадете лажица рум и две лажици амарето. Исцедете го портокалот и додадете лажица рум во неговиот сок.
Zimski tiramisu s koricom naranče, panattoneom i Costa Coffee s čokoladnom aromom - 3
  1. Вашето тирамису е подготвено да се формира. Ако одберете да служите во чаши, ништо не може да тргне наопаку. Искинете ги парчињата бисквити на дното од шолјата и прелијте ги со две до три лажици ароматизирано кафе, ставете го кремот врз нив, а потоа и искинатиот панетон на кремот. Посипете го панетонот со сок од портокал и рум, а потоа додадете уште еден слој крем на кој ќе ставите парчиња бисквит со натопено кафе и завршете со кремот. Формирајте го последниот слој како врв на снежна планина и посипете го со какао во прав.
  2. Послужете тирамису со миризливо кафе кое го користевте и во тирамису. Уживајте во убавите зимски ароми на инаку сосема обичното тирамису.