Фалафел со песто на леб од пита

23 април, 2020
Naslovna

Ако имате конзерва од леблебија, некои зеленчуци и билки прават здрава нискокалорична салата од фалафел. Овој типичен блиско источен специјалитет е совршена идеја за брз и вкусен вегетаријански ручек или вечера.

Време на подготовка вклучувајќи печење: околу 45 минути

Состојки за фалафел:

  • 100 гр леблебии (исцедени)
  • 1 лажица сок од лимон
  • ½ кромид
  • 1 чешне лук
  • 2 лажици магдонос
  • ½  лажичка мелен коријандер
  • ½  лажичка сол
  • ½ лажичка бибер
  • ½ лажичка мелен ким
  • 1 мало јајце
  • 1 – 2 лажици брашно
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажица лебнитрошки

Состојки за салата:

  • 40 гр шери домати
  • 40 гр грашок
  • 30 гр спанаќ или друг вид салата, грашок (по избор)

Состојки за прелив:

  • 2 лажици течен јогурт или друг посно млечен производ
  • 1 лажичка црвен или зелен центар

Прилог:

Пита или најдобро интегрален леб, како и парче лимон

Подготовка:

Измешајте ја леблебијата со сок од лимон. Исечете го кромидот, лукот и магдоносот и додајте ги во сеџко па заедно со леблебијата измешајте ги. Додадете коријандер, сол, мелен бибер, ким и јајце и промешајте додека се соедината во цврста маса. Доколку е потребно, додадете брашно, лажица по лажица, така што тестото може да формирате во облик и со големина на орев. Ставете ги топчињата во плех покриен со лист хартија за печење. Премачкајте ги со маслиново масло, посипете со лебнитрошки и внимателно свртете ги. Притиснете ги малку, а потоа намачкајте  со повеќе маслиново масло и посипете повеќе лебнитрошки. Печете 30 минути во сред рерна пред загреана на 200 ° C, свртувајќи се на половина пат. Ставете салата, фалафел и облечете се на пита леб. Гарнирајте со парчиња лимон.

Забелешка: Добро е да го ставите тесто од леблебија во фрижидер 2 часа пред да го обликувате крукчињата. Сепак, можете и веднаш да ги форматирате.