Генијален зимски рецепт: ароматичен колач од морков и ѓумбир (РЕЦЕПТ)

10 ноември, 2020
Screenshot_1

Сега сè повеќе поминуваме време дома, па можеби е вистинското време да пробаме некој посебен рецепт. Овој колач од морков и ѓумбир дефинитивно треба да се најде на вашата листа! Ако сакате торта од морков, сигурно ќе ви се допадне ароматичниот „допир“ на ѓумбир. Покрај зајакнување на нашиот имунитет, ѓумбирот ѝ дава на тортата и пријатна лутина – совршено за зима! А рецептот е прилично едноставен…

Состојки:

500гр моркови

100гр кандирани парчиња ѓумбир

350гр брашно

1 лажичка прашок за пециво

½ лажичка сода бикарбона

½ лажичка морска сол

150гр лешници

4 јајца

200гр шеќер

300мл сончогледово масло

1 лажица шеќер во прав

View this post on Instagram

[WERBUNG] Saftiger Karotten-Gugelhupf ❤ . . Nach einem wunderschönen Wochenende melde ich mich wieder mit einem leckeren Kuchenrezept! Der ist richtig saftig geworden (siehe Story) und perfekt für einen Wochenstart 🤗 Das Rezept ist schon etwas älter, allerdings habe ich es diesmal mit dem Proteinpulver von @nu3_de ein bisschen aufgepappt um den Proteingehalt etwas hoch zu schrauben😉💪 Für kleinen Gugelhupf 👇 200g geraspelte ◇Karotte🥕, 40g ◇Erythrit🍯 ggf. ein paar Tropfen ◇Vanillearoma🍯 2 ◇Eier🥚, 40g ◇flüssige Butter light 100g ◇Apfelmark🍎 Prise ◇Zitronenschale🍋 50g ◇Dinkelmehl🌾 50g ◇Whey Vanille💪 (Performance Whey von @nu3_de ) 1 Päckchen ◇Backpulver 100 ◇gehackte und geriebene Mandeln🌰 👉Alle Zutaten von Karotte bis Zitronenschale schaumig rühren. Die restlichen Zutaten separat miteinander vermischen und unter die Karottenmasse heben. Den Teig in eine Gugelhupf Silikonform füllen und bei 170°C Ober-und Unterhitze ca 30 Minuten backen. Stäbchenprobe! Nach dem Abkühlen und vor dem Servieren den Kuchen mit Zuckerguss übergießen 😍 ⭐Mit dem Code 'VIKTORIA15' sparst du 15 % auf deine Bestellung bei nu3.de ⭐ . . #sonntag #kuchen #backen #lecker #nu3kitchen #nu3 #karottenkuchen #gesund #zuckerfrei #wochenstart #fitness #gesund #frisch #rezept #rezeptideen #leckeressen #fotografie #fotodestages #abnehmenohnediät #gesundessen #zuckerfrei #leichtessen #leichtkochen #dasaugeisstmit #fettarm #kalorienarm #foodblogger_de #ausmeinerküche #vikiilicious

A post shared by | Viktoria | 24 | (@vikiilicious) on

Подготовка

1. Загрејте ја рерната на 180 степени.

2. Излупете моркови, измијте и ситно изрендајте. Ѓумбирот ситно исецкајте го. Добро измешајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол, ѓумбир и моркови. Грубо исецкајте ги лешниците.

3. Изматете ги јајцата и шеќерот околу 5 минути за да формирате густа, кремаста смеса. Потоа полека истурете го маслото и матете уште една минута. Измешајте ја смесата од моркови во мешавината на шеќер и јајца и додадете ги исецканите лешници.

4. Ставете го тестото во намастен и набрашнет калап за куглоф (или кружен калап со дијаметар од 24 см) и печете го во рерна околу 45 минути.

5. Извадете ја тортата и оставете ја да се излади целосно на кујнска решетка. Потоа внимателно извадете ја тортата од калапот и посипете ја со шеќер во прав.