Хамбургер за почеток на сезоната

6 јуни, 2020
1


СОСТОЈКИ

количина за 4 лица:

  • 4 леба од сусам (користевме куркума)
  • 0,5 кг свински врат
  • 0,5 кг говедски врат
  • 1 кромид
  • 5 чешниња лук
  • 1 лажица сува пиперка
  • сол бибер
  • 2 пиперки – различни бои
  • 2 млади кромитчиња
  • 2 домати , зелена салата
  • мајонез сенф кечап

ПОДГОТОВКА: Исечете го месото на парчиња и сомелете го. Исецкајте го кромидот и лукот многу ситно и додајте ги во месото. Промешајте во тава, сол, бибер и сува пиперка. Добро измешајте. Најдобро е масата да ја оставите во фрижидер преку ноќ или барем неколку часа да маринира. Оставете ја масата да отстои неколку минути за да се загрее на собна температура. Ќофтињата се обликуваат со помош на фолија. Прилог: пиперки, домати, зелена салата и кромид исечени на коцки. Сварете го месото на средна висока температура.

Повремено, истурете пиво над тоа. Исечете ги лебовите, ставете ги на скара за да натопат малку сок од месо, а потоа пренесете ги на скара и пржете малку повеќе. Кога месото се готви, премачкајте го долниот дел од лебот и посипете со бибер. Вареното месо ставете го на врвот и додадете ги исецканите домати, пиперки, зелена салата и кромид. Поставете го горниот дел од лебот. Полнењата секако се прилагодени на вкусот и желбите на консументите. Повеќе детали во видеото подолу.