Идеален неделен ручек – пробајте ги овие два рецепти со мелено месо
Во време кога никој не сака да чека редици во продавници и месари ви предлагаме два рецепти со готово мелено месо.
Мусака од модар патлиџан – време на подготовка 50 минути
состојки за две лица:
- 4 модри патлиџани
- китка магдонос
- 3 јајца
- 400 грама говедско мелено месо
- 2 црвени лука
- 4 чешлиња бел лук
- 5 домати
- сол и бибер
подготвување:
модриот исечете го на парчиња и посолете го за да излезе од него горчината и испржете ги во грил тавва. Црвениот лук издробете го, а потоа и белиот, додајте го говедското мелено месо па сол и бибер, есецканиот домат и кога ќе испари тешноста додајте го и магдоносот. Во масен сад кој не лепи на дното ставете ги грилувание модри патлиџани па преку нив меленото месо со доматите и полијте го со маслиново масло за готвење, па потоа пак домати па месо и на крај додадете ги модрите и повторно полијте со маслиново масло. На крајот полијте со матените јајца.
Садот ставете го во загреана рерна на 250 степени, а после 10 минути намалете на 220 и печете додека не поцрвене. На крајот може да додадете по желба и сецкам магдонос.
Ќуфтиња во сос – време на подготовка 60 минути
состојкиза три лица:
- 400 грама мелено месо
- 1 главица црвен лук
- 2 чешлиња бел лук
- средина од леб
- млеко
- 2 јајца
- 1/2 лажичка прачак за пециво
- 200 рама презла
- сол, бибер и суви зачини
состојки за преливот:
- 300 мл јогурт
- 1 лажичка сув магдонос
- 1 лажичка босилек
- 1 лажица маслиново масло
- сол и бивер
подготвување:
Средината на лебот ставете ја во млекото и откако ќе го исцедите додатете го на меленото место и добро измечајте, Потоа додадете го црвениот лук, белииот лук и брачното за пециво како и сувите зачини и обликувајте ги ќофтињата. Изваклај те ги во презлата и пржете ги во масло. За преливот измечајте ги состојките и во нив додадете ги готовите ќофтиња.