Италијански готвач советува: Единствениот БОЛОЊЕЗЕ рецепт што некогаш ќе ви биде потребен!

24 декември, 2020
e899312f0da8cfc006752bda13d1c0e4

Иако многумина веруваат дека болољезе може да се направи релативно брзо, повеќето готвачи се согласуваат дека за ова јадење е потребно време и дека тајната на добриот вкус лежи во долгото готвење.

Италијанскиот готвач Стефано Сила, кој работи со кујна во италијанскиот ресторан Bancone во Англија, го сподели најдобриот рецепт за болоњезе и вели дека никогаш повеќе нема да ви треба друг.

За најдобар можен вкус, тој препорача да набавите месо со малку поголем процент на маснотии, а исто така потенцираше дека е исклучително важно да се вари сосот подолго време, пишува Huffpost.

(За четири лица, време за готвење околу 3 часа и 30 минути.)

Состојки:

1кг говедско мелено месо со 15% масленост

250гр свинско мелено месо со 15% масленост

1 голема главица кромид

2 моркови

100гр целер

1 гранче рузмарин

1,5л пасирани домати

100мл маслиново масло

200мл квалитетно црвено вино

Сол

Бибер

Шпагети

Подготовка:

1. Исечете го целиот зеленчук на мали коцки. Во длабоко тенџере, ставете маслиново масло и зеленчук, гранче рузмарин и започнете да ги варите на средна топлина околу 5 минути.

2. Додадете го целото месо, вклучете го на силен оган и варете со повремено мешање, додадете сол и бибер.

3. Штом месото е затворено, извадете го рузмаринот, додадете го црвеното вино и оставете алкохолот да испари.

4. Додадете го сосот од домати и оставете го да се динста на тивок оган најмалку три часа и 30 минути. Мешајте го сосот на секои 10 или 15 минути за да не се залепи на дното на садот. Зачинете уште и додадете малку сол и бибер.