ИЗНЕНАДЕТЕ ГИ ВАШИТЕ ГОСТИ: Неодолив и вкусен БУРЕК направен од макарони и јогурт

11 август, 2020
potpeceni makaroni

Потребни состојки:

  • пакување макарони од 400-500 гр
  • 2 чаши павлака (2х180гр)
  • 1 литар јогурт
  • 3 јајца
  • 1-2 дцл млеко (во текстот објаснување)
  • 1 лажица сол
  • 1/5 дцл зејтин
  • 150 гр печеница
  • 150 гр едамер

Подготовка:

Во тава, измешајте павлака, јајца, масло и сол. Додадете јогурт, мешајќи со жица.

Истурете ги макароните во јогуртот, измешајте. Сега, ако вашите тестенини не се покриени, додадете млеко доволно за целосно да ги покриете тестенините.

Ставете ги макароните подготвени на овој начин да се готват на средна температира.

Кога јогуртот ќе зоврие (т.е. целата мешавина), ќе почнат да се формираат мали грутки, слични на сирењето. Тоа е добро. Гответе додека макароните не омекнат, но не треба да се целосно сварени.

Ставете ја хартијата за печење во садот за печење (ако не е нелеплива површина), а потоа покријте го дното со макарони, приближно една третина од смесата. Наредете тенки парчиња печеница над нив. Покријте со друга третина од макароните. Сега ставете го тенкиот исечен едамер (или некое друго тврдо сирење). Истурете ги во преостанатите тестенини и израмнете ги.

Покријте ја тавата или капакот со алуминиумска фолија и печете ги покриените макарони околу 20 минути на 200 ° C. Потоа исечете ги, извадете ја фолијата и печете до златно кафеава боја. Не оставајте премногу долго, за да не се исуши и да стане многу крцкаво на површината (освен ако не ви се допаѓа на тој начин).

Покријте ги печените макарони со послужавник, а потоа свртете се како кога подготвувате превртена торта. Оставете ги околу 15 минути да се изладат, полесно ќе ги исечете.

Можете да ги послужите на овој начин печените макарони или без ништо, а исто така можете да го сервирате со кисело млеко, кисела павлака или кечап.