Како да замрзнете леб и да остане со максимална свежина

25 април, 2020
how-to-freeze-bread-the-right-way-1585328432

Свежо печеното парче леб, претопено со путер, е едно од највкусните задоволства во животот. Но, има улови – тој леб од занаетчиски извор на кој не можевте да одолеете на пекарницата ќе трае само еден, можеби два дена на собна температура пред да се претвори во џиновски крутон. Замрзнувањето леб е најдобриот начин да се задржи свеж. Значи, ние споделуваме како да замрзнеме леб за да го сочуваме неговиот совршен квалитет со месеци.

Кој е најдобриот начин за замрзнување леб?  

Чекор 1: Исечете го лебот. Ако сте печеле свеж леб или купивте нешто сè уште жешко од пекарницата, проверете дали е целосно изладено пред да го исечете. Откако ќе се излади, исечете. Поделете парчиња пред замрзнување за да уживате кога и да се појави желбата. Одделете колку би ви требало за еден оброк за да немора да го одмрзнете цел кога ќе ви затреба.

Чекор 2: Запечатете го цврсто. Завиткајте парчиња во пластична обвивка, а потоа ќесе за замрзнување, осигурувајќи да исцедете што е можно повеќе воздух без да го дробете лебот пред замрзнување. Врвен совет: напишете го типот на леб и датумот на ќесето.

Чекор 3: Замрзнете и не заборавајте. Може да го замрзнете омилениот леб што го купивте во продавница или домашен леб до 8 месеци, но препорачуваме да го одмрзнете го во рок од првиот месец.

Чекор 4: Време за тост. Еве го најдобриот дел: не треба да топлите замрзнат леб. Кога сте подготвени за вашиот утрински тост (или закуска за полноќ), едноставно одмотајте го замрзнатото парче и ставете го на тостер.