Коцки од чоколадо со јогурт: Лесно се подготвуваат и се топат во устата

15 август, 2020
ер

Оваа торта ќе ја направите за еден час, а вие ќе имате гаранција дека ќе го воодушевите целото семејство со неа.

Состојки:
Тесто:

3 чаши шеќер

3 чаши брашно


3 јогурти

1 лажичка сода бикарбона

½ чаша масло од јогурт

3 лажици какао во прав

100 гр чоколадо за глазура

Сируп:
10 лажици шеќер

17 лажици млеко

½ маргарин

3 лажици какао во прав

Подготовка:
Добро размешајте ја смесата додека не се изедначи. Печете на 200 степени околу половина час. Оставете го тестото да стои околу пет минути, а потоа погответе го сирупот.

За сирупот, зовријте ги сите состојки додека не станат единечна маса. Чоколадото стопете го со 3 лажици масло и кога тортата е подготвена на врвот, можете да ја истурите глазурата од чоколадо.

Исечете ја тортата на коцки и истурете го сирупот над неа, прво над парчињата, а преостанатиот сируп преку целата торта. Оставете ја тортата добро да го апсорбира сирупот, околу половина час, а потоа сервирајте.