КОЈ БИ МОЖЕЛ ДА ИМ ОДОЛЕЕ?! Пилешки батаци во крем сос се идеален избор за неделен ручек (РЕЦЕПТ)
25 октомври, 2020
Не пропуштајте го ова сочно и меко месо во совршена комбинација на вкусови.
Состојки:
700гр пилешки батаци
600гр кромид
500мл неутрална павлака за готвење
50гр масло
1 лажичка сол
1 лажичка бибер
5 лажици брашно
1 лажица мешан зачин
Подготовка:
Зачинете ги батаците со сол, бибер и мешан зачин. Извалкајте ги во брашно и нагло пржете од двете страни во врело масло.
Исечете го кромидот на тенки парчиња, а исто така пржете го на путер за биде карамелизиран.
Подмачкајте го плехот и ставете го полупечените батаци на дното. Преку нив распоредете го издинстаниот кромид.
Прелијте со неутрална павлака за готвење и ставете во рерна да се пече на 200 степени околу 40 минути.