КОЈ БИ МОЖЕЛ ДА ИМ ОДОЛЕЕ?! Пилешки батаци во крем сос се идеален избор за неделен ручек (РЕЦЕПТ)

25 октомври, 2020
Screenshot_1

Не пропуштајте го ова сочно и меко месо во совршена комбинација на вкусови.

Состојки:

700гр пилешки батаци

600гр кромид

500мл неутрална павлака за готвење

50гр масло

1 лажичка сол

1 лажичка бибер

5 лажици брашно

1 лажица мешан зачин

Подготовка:

Зачинете ги батаците со сол, бибер и мешан зачин. Извалкајте ги во брашно и нагло пржете од двете страни во врело масло.

Исечете го кромидот на тенки парчиња, а исто така пржете го на путер за биде карамелизиран.

Подмачкајте го плехот и ставете го полупечените батаци на дното. Преку нив распоредете го издинстаниот кромид.

Прелијте со неутрална павлака за готвење и ставете во рерна да се пече на 200 степени околу 40 минути.