Крцкави колачи со путер од кикирики прелиени со темно чоколадо (РЕЦЕПТ)
Малите пити со вкусен фил не смеете да ги пропуштите. Научете како да ги подготвите добро со фил од путер од кикирики и цврст прелив од јогурт и чоколадо
Состојки за подлога:
200гр брашно
2 лажици шеќер
125гр маргарин
1 лажица вода
Состојки за фил:
150гр кикирики путер
2,3дл цврст јогурт
4 лажици кафеав шеќер
Прстофат сол
2 лажици екстракт од ванила
Состојки за глазура:
150гр темно чоколадо
2 лажици мед
2 лажици масло
Подготовка:
Ставете го брашното и шеќерот во сад, додадете ладен путер исечен на помали парчиња и направете ронлива смеса со рацете. Додадете вода и месете додека не добиете мазно тесто. Завиткајте и ставете го во фрижидер 30 минути. Премачкајте ги мини калапите за тарт со путер и посипете ги со брашно, покријте ги со расукано тесто и прободете со вилушка на неколку места.
Обложете го тестото во калапот со хартија за печење и наполнете го со топчиња за печење или сув грав. Печете околу 15 минути, во загреана рерна на 190 ° С. Отстранете ја хартијата и топчињата. Оставете да се излади и подгответе го филот. Измешајте путер од кикирики, јогурт, шеќер, малку сол и ванила.
Ставете две лажици на страна, а остатокот истурете ги врз испечените корпи и оставете во фрижидер еден час. Растопете го чоколадото на пареа со мед и масло. По 10 минути извадете ја питата од фрижидерот и прелијте ја со чоколадната глазура, па вратете ја во фрижидер додека не се излади чоколадото.