Кремасто и фино! Рецепт за рижото со тиквички и сирење

1 септември, 2020
Naslovna

Тиквичките се вратија на нашите менија. Искористете го изобилството на овие нискокалорични зеленчуци што ги нудат маркетите и продавниците и направете фино рижото. Ако додадете малку лимон и пармезан во нив, ќе создадете задоволство за кое ви треба само еден сад.


Состојки за 2 лица:

  • 300 грама свеж тиквички
  • 200 грама арборио ориз
  • 50 грама рендан пармезан
  • 50 грама путер
  • 2 лажици милерама
  • 2 чешниња лук
  • 2 гранчиња темјан или некој друг зачин
  • 1 лимон
  • 1 кромид
  • 1 коцка од зеленчук
  • сол и бибер по желба


Подготовка:

1. Се топи путерот на ниска температура и се промешува ситно исецканиот кромид. Ќе ви одземе околу пет до седум минути.

2. Додадете го исецканиот лук во кромидот и сосот сите заедно уште една минута.

3. Додадете го оризот и испечете го во путерот околу една до две минути.

4. Растопете ја коцката со зеленчук во литар врела вода за да направите темел од зеленчук.

Започнете со темелот на зеленчук заедно со оризот, мешајќи постојано додека не ја искористите целата течност или додека оризот не се свари целосно.Ќе ви требаат околу 15 до 20 минути за да го направите ова.

5. Неколку минути пред крајот на готвењето, додајте ги исечени тиквички, сок од еден свежо исцеден лимон и билки на рижото.

6. Додадете сол и бибер по желба.

7. Кога ќе заврши оризот, промешајте го со  миламерот, ренданиот пармезан и малку кора од лимон. Послужете со сезонска салата.