Куглоф од мандарини- неверојатно сочен: Едвај ќе чекате да го вкусите!

11 ноември, 2020
img_20201107_1757042603417077192947045

Ароматична мандарина во тесто од бисквити, прелиена со прелив од цитрус е сè што ви треба во студените денови со шолја кафе или чај. Овие зимски вкусови убаво се комбинираат во еден куглоф. Дури и ако играте со украси – добивате вистински мал празничен изглед.


Состојки:

4 – 5 средни мандарини

3 јајца

400 гр брашно

280 гр шеќер

1 прашок за пециво

2 ванилин шеќер

1 dcl масло

Кора од лимон

Кора од мандарина

Прелив:

100 гр шеќер во прав

2-3 лажици сок од мандарина


Изматете ги јајцата со шеќерот пенесто. Мешајте на средна брзина околу 4 – 5 минути додека не постигнете волумен. Додадете прашок за пециво, ванилин шеќер и масло. Постојано мешајте. Излупете мандарина, изрендајте ја и исцедете го сокот. Исечете ги на парчиња. Ова додадете го во смесата за бисквит и кратко мешајте со миксер. На крај, изрендајте кора од лимон и мандарина и измешајте сè добро со рака. Калапот куглоф добро премачкајте го со путер. Додадете малку брашно и протресете го калапот. Истурете ја готовата смеса во калап. Печете во загреана рерна на 180 ° c околу 40 минути. Испечениот бисквит оставете го во калапот да се излади, и покријте го со крпа. Кога куглофот ќе се олади, извадете го на штанд за торта. Во мал сад измешајте го шеќерот во прав со исцедениот сок од мандарина. Треба да постигнете густа смеса со која ќе го истурите горниот дел од калапот. Украсете го куглофот по желба!