Минијатурни карамелизирани јаболка на стапче – децата ги сакаат и лесно се прават!
Совет: Откако ќе ги натопите јаболката во карамел, можете да ги украсите со сецкани ореви, лешници, кикирики, парчиња чоколадо, шарени трошки… Малите деца ќе ги обожуваат
Состојки:
-4 големи јаболка
-околу 350 грама карамела (бонбони)
-2 лажици вода
Подготовка:
Ставете мрсна хартија на послужавник и започнете да го подготвувате овој фин десерт. Од јаболката со посебна алатка направете малечки топчиња.
Ставете ја секоја топка на дрвен стап (како оние за ражни) и малку избришете ја со хартиена крпа за да ја отстраните вишокот на влага од јаболката.
Совет: Откако ќе ги натопите јаболките во карамел, можете да ги покриете со сецкани ореви, лешници, кикирики, парчиња чоколадо, шарени трошки… Децата ќе го сакаат тоа.
Слична работа можете да направите и со јаболко исечено на парчиња и да натопите дел од него во карамела.Ако сакате да го направите овој десерт со домашна карамела, има рецепт.
Домашен сос од карамела – состојки:
-малку вода
-180 гр шеќер
-200 мл слатка павлака
-20 гр путер
-малку течна ванила
Ставете малку вода во топла тава, а потоа додадете шеќер и намачкајте ја на тавата. Оставете некое време, не мешајте. Ќе видите како се топи шеќерот и како се формираат меурчиња. Направете го тоа на тивок оган. Кога ќе се стопи, шеќерот ќе почне да ја менува бојата во карамела, но дури и тогаш не мешајте го со процесор за храна, туку со поместување на садот (како подолу на видеото). Бидете сигурни дека нема да го запалите.
Кога ќе добие убава боја и ќе почувствувате мирис на карамела, тргнете го од оган и истурете го кремот. Убаво мешајте додека не добиете кремаста смеса. Потоа измешајте ги путерот и ванилата.
Погледнете на видеото како да го направите тоа: