Мус од кафе: Новиот десерт кој се топи во уста
20 јуни, 20200
Состојки:
- 70 гр чоколадо за готвење
- 4 лажици топло, јако кафе
- 3 свежи јајца
- 85 гр шеќер
- 350 мл слатка павлака
Подготовка:
Исецкајте ја чоколадата за готвење на мали парчиња и ставете ја во топлото кафе, оставете ја да се растопи на пареата, па потоа оладете ја.
Искршете ги јајцата. Жолчките и 75гр од шеќерот истурете ги во длабок сад и разматете ги со миксер. Потоа, разматете ја и павлаката. На крајот, во целата смеса додадете ги растопеното чоколадо и кафето и направете шлаг.
Изматете ги белките и измешајте ги со кремот од чоколадо и кафе. Истурете ја смесата во сад и замрзнете ја околу 3 часа.
Разматете го остатокот од павлаката со преостанатиот шеќер и декорирајте го десертот.