Мус од кафе: Новиот десерт кој се топи во уста

20 јуни, 2020
shutterstock_1629809566-640x427

Состојки:

  • 70 гр чоколадо за готвење
  • 4 лажици топло, јако кафе
  • 3 свежи јајца
  • 85 гр шеќер
  • 350 мл слатка павлака

Подготовка:

Исецкајте ја чоколадата за готвење на мали парчиња и ставете ја во топлото кафе, оставете ја да се растопи на пареата, па потоа оладете ја.

Искршете ги јајцата. Жолчките и 75гр од шеќерот истурете ги во длабок сад и разматете ги со миксер. Потоа, разматете ја и павлаката. На крајот, во целата смеса додадете ги растопеното чоколадо и кафето и направете шлаг.

Изматете ги белките и измешајте ги со кремот од чоколадо и кафе. Истурете ја смесата во сад и замрзнете ја околу 3 часа.

Разматете го остатокот од павлаката со преостанатиот шеќер и декорирајте го десертот.