Најдобриот бифтек, рамстек T-bone стек

24 јуни, 2020
najbolje_przeno_meso_biftek_ramstek_t_bone_stek_lepsi_od_pecenja_recept_325487207

Состојки:

  • 500 грама јунешко месо
  • малку масло за готвење
  • 1 лажичка бибер
  • 1 гранче рузмарин
  • 2 чешлиња бел лу
  • 2 лажици путер
  • сол по вкус

Подготовка:

исечете го месото на парчиња со дебелина од околу 3 см. Исушете ги стековите бришејќи ги со хартија и додадете им сол и бибер. Доколку имате време, идеално е прво да го посолите месото и да го оставите во фрижидер околу половина час, а потоа уште еден час на собна температура за да не го пржите ладно. Тавата намачкајте ја со маслото и загрејте ја на средна температура. Прво добро запечете ги стековите н алседниот начин. Штом ќе ги ставите во тавата притиснете ги по целата површина. Откако ќе фатат „кора“ од едната стана (отприлика после 3-4 минути) превртете ги од другата страна и повторно притиснете ги. Исто така треба да ги испржите и страниците на местото со помош на фаталка за готвење. На крајот додадете го путерот , рузмарионот и исчистениот бел лук и на тивок оган пржете го местото уште некое време ако сакате да е добро печено.

Оставевете го на чинијата да се олади околу 5 минути.

Добар апетит!