Направете сами Фалафел како професионални готвачи

3 јуни, 20200
falafel

Состојки за 16 фалафели:

  • 400 гр леблеби
  • 1 кромид ситно сецкан
  • 120 гр замрзнат грашок
  • 2 лажици чиа семе
  • 1 чаша ситно исечена брокула
  • 2 чаши ситно сецкани лисја од зелка
  • 1 чаша свеж магдонос
  • 1/2 чаша свежи лисја нане
  • 1/2  лажичка ким
  • 1/2  лажица сода бикарбона
  • сол и црн пипер
  • маслиново масло, екстра девица

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 степени. Покријте го садот за печење со хартија за печење.

Ставете леблебии, кромид, грашок, чиа семе, брокула, зелка, магдонос, нане, ким, сода бикарбона, сол и бибер во апарат за сецкање и изситнете ги колку што е можно повеќе.

Потоа направете 16 топчиња со рака, од кои потоа ќе направите плескавици со лесно притискање. Пропрскајте го секое од нив со малку маслиново масло од двете страни. Потоа ставете ги на хартија за печење и оставете ги во рерна околу 15 минути. Потоа свртете ги и оставете ги да се испечат уште 15 минути на другата страна.

Кога служите, можете да ги декорирате вашите Фалафели со сецкани ротквици и рукола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *