Направи домашна “маштејнца” или по Турски Ајран

11 мај, 2020
matenica

Матеница (buttermilk) е честа состојка во јадењата и е особено застапена во американската кујна. Сепак, оваа храна не е лесно да се најде во локалните продавници. Затоа подготвивме едноставен совет за тоа како да направите домашна матеница.

Покрај млеко, ќе ви треба и алкохолен оцет или сок од лимон. Истурете лажица оцет во чаша млеко и добро измешајте.

После пет минути ќе добиете матеница што можете да ја користите при подготовка на разни специјалитети.