Научниците открија кој чај има најдобар анти-стрес ефект

25 април, 2020
33b179c4283fef20d7a6e189b33dfe656df6321c_b58b9aba6c74d48803f98eda2a852d7bf752262c_articlemain

Добро е познато дека чашата чај има смирувачки ефект. И е најдобриот избор да ги излечите вашето тело и ум по бурниот и стресен ден велат  јужноафриканските научници.


По напорниот ден, да се земе кратка пауза со чаша чај во раката звучи како идеална терапија. Дали стресот го намалува самиот чин на варење топол пијалок или тоа е причината што имаме чаша во фотелјата? Или е нешто што ги кријат корисните лисја од чај? Според научниците од универзитетот „Стеленбош“ во Јужна Африка, нивниот домороден чај „Роубос“ е еден од најдобрите за олеснување на стресот. Истражувачите откриле две ретки компоненти од Rooibos. Овие се два вида на флавоноиди – аспалатин и нофофагин – за кои се покажа дека придонесуваат за намалување на негативните ефекти од стресот.