Не е ни чудо што Грците се луди по ова слатко задоволство: Научете како да го направите славниот ГАЛАКТОБУРЕКО! (РЕЦЕПТ)
Засладете се со најсочно задоволство oд Грција
Овој рецепт ни доаѓа од Грција, а како што Грците се познати по своите кулинарски вештини, не се сомневајте дека овој сладок бурек, попознат како галактобуреко, ќе ве освои со својот вкус при првиот залак.
Состојки:
5 јајца
1 шоља шеќер
1 шоља гриз
2 ќесички ванилин шеќер
1,5л млеко
450гр готови кори
150гр маргарин
Сируп:
1 шоља вода
1 шоља шеќер
Цимер по желба
Подготовка:
Варете ги млекото, гризот, шеќерот и ванилин шеќерот на тивок оган, постојано мешајќи. Кога смесата ќе се загрее половина, тргнете ја од оган и додадете ги изматените јајца, па вратете се на ринглата и мешајте додека смесата не се згусне.
Растопете го путерот или маргаринот и премачкајте со него тркалезен плех, со дијаметар околу 30 сантиметри, а потоа наредете ги корите една врз друга, премачкајте ја секоја со маргарин и прелијте ги со мешавина од јајца, гриз и млеко.
Засечениот бурек ставете го да се пече на 180 степени околу половина час. Во меѓувреме, соединете ги водата и шеќерот за да се стопи шеќерот и додадете цимет. Кога бурекот ќе се испече, извадете го од рерна и прелијте го со сирупот.
Пријатно!